Кого та за що можуть позбавити державних нагород: деталі законопроєкту Зеленського

Читать на русском
З'явився текст законопроєкту Зеленського щодо позбавлення державних нагород. Президент пропонує, щоб це могли робити суди та РНБО.
president.gov.ua

В Україні планують позбавляти державних нагород громадян, які засуджені за тяжкі або особливо тяжкі злочини або кримінальні правопорушення проти основ національної безпеки, миру, безпеки людства та міжнародного правопорядку, а також які популяризують чи пропагують державу-агресора, визнають окупацію територій України.

Про це йдеться у законопроєкті №11410, внесення якого вчора анонсував президент Володимир Зеленський.

Які державні нагороди отримували найзаможніші українціДержавні нагороди отримували Рінат Ахметов, Віктор Медведчук, Ігор Коломойський і брати Суркіси.

У пояснювальній записці йдеться, що в умовах повномасштабної війни деякі нагороджені особи популяризують державу-агресора або їх було засуджено за низку злочинів, але при цьому вони зберігають і нагороди, і відповідні права та пільги.

Зеленський у законопроєкті пропонує:

  • передбачити в ККУ для осіб, визнаних винними у скоєнні тяжкого чи особливо тяжкого злочину, кримінального правопорушення проти основ національної безпеки України, проти миру, безпеки людства та міжнародного правопорядку, додатковий вид покарання – позбавлення державної нагороди України;
  • визначити, що суд при винесенні вироку має вирішити, чи є підстави для позбавлення обвинуваченого нагороди.

Пропонується, що позбавити нагороди можна було:

  • після обвинувального вироку суду;
  • шляхом рішення РНБО щодо застосування санкцій.

У законопроєкті передбачено також, що підставою для застосування санкції у вигляді позбавлення державних нагород може бути популяризація чи пропаганда нагородженим дій країн-агресора або його представників. Така санкція застосовуватиметься безстроково.

Тих, кого позбавили нагород, також позбавлятимуть відповідних прав та пільг.

Нагадаємо, в 2022 році українці підписували петицію до президента з проханням негайно позбавити народного депутата Юрія Бойка звання «Герой України». Зеленський доручив прем’єр-міністру вивчити питання. Але в Кабміні не знайшли способу забрати нагороду.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: