Нацбанк почне вилучати з обігу банкноти 500 грн старого зразка

Читать на русском
З 1 серпня банкноти номіналом 500 гривень старого зразка більше не повертатимуться в обіг, а вилучатимуться.
фото НБУ

З 1 серпня 2024 року НБУ починає вилучати з обігу банкноти номіналом 500 гривень зразків 2003–2007 років з метою поступової їх заміни на банкноти сучасного покоління (зразка 2014 року та наступних років випуску).

Про це повідомила пресслужба НБУ 22 липня.

Стало відомо, які банкноти підробляли в Україні найчастішеВ Україні у 2021 році найчастіше підробляли банкноти номіналом 500 та 200 гривень. Про це повідомили у НБУ.

Повідомляється, що банкнот номіналом 500 гривень старого зразка в обігу поступово буде меншати, їх замінятимуть сучасніші та захищеніші банкноти номіналом 500 гривень.

Проте банкноти номіналом 500 гривень старого зразка залишатимуться дійсним платіжним засобом. Українці без обмежень можуть продовжувати ними розраховуватись, їх не потрібно спеціально обмінювати.

Тому з серпня Нацбанк спільно з банками поступово вилучатиме з готівкового обігу зазначені банкноти, зокрема:

  • банки України не видаватимуть з кас такі банкноти за всіма видами готівкових операцій; – Національний банк перестане підкріплювати такими банкнотами каси банків.

Як наслідок, потрапляючи в банки, банкноти номіналом 500 гривень старого зразка більше не повертатимуться в обіг, а вилучатимуться.

Головна мета такого рішення – підвищення якості готівки в обігу, враховуючи зношеність банкнот номіналом 500 гривень старого зразка, які вже майже 18 років не змінювали.

Нагадаємо, торік провели обмін деяких монет і старих банкнот. У 2021 році українська купюра потрапила до списку найкращих банкнот світу.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: