Росія планувала постачати зброю хуситам – CNN

Читать на русском
Наприкінці липня рф готувалась до постачання зброї повстанцям-хуситам, проте останньої миті відмовилась через тиск з боку США та Саудівської Аравії.
Фото: AP

Наприкінці минулого місяця росія готувалася постачати ракети та іншу військову техніку повстанцям-хуситам у Ємені, але в останню хвилину відмовилася під тиском США й Саудівської Аравії.

Про це повідомляє CNN.

За даними джерел, саудівці, які роками вели жорстоку війну з хуситами до того, як США допомогли домовитися про хитке перемир’я у 2022 році, застерегли росію від озброєння одного зі своїх найбільших противників.

За словами двох джерел, США, які брали участь у кількох дипломатичних спробах зупинити росіян від озброєння повстанців, окремо звернулися до саудитів з проханням вплинути на москву.

Про американсько-саудівські переговори та неминучу передачу зброї раніше не повідомлялося. Посольство Саудівської Аравії в США відмовилося від коментарів, а кремль не відповів на запит про коментар.

Зазначають, що ймовірніше за усе росіяни розглядали постачання зброї та консультування хуситів як спосіб помститися адміністрації президента Джо Байдена за дозволи Україні завдавати удари по російській території американською зброєю.

Відомо, що наприкінці липня росія розмістила військовий контингент у Ємені для надання консультацій хуситам. Американські чиновники відзначили, що великі російські кораблі зробили незвичну зупинку в південній частині Червоного моря. На берег висадилися російські військовослужбовці, яких переправили на катерах до Ємену.

Розвідка також зазначає, що хусити планували проведення навчань з бойовою стрільбою під час перебування росіян у Ємені, але ці плани, ймовірно, були скасовані.

Хусити почали регулярно атакувати судна, що проходять через Червоне море, з листопада 2023 року на підтримку угруповання ХАМАС у Газі. Це змусило США і Велику Британію здійснити кілька авіаударів по військових об'єктах у Ємені.

Високопоставлений чиновник США відмовився обговорювати деталі планів рф озброїти хуситів, але сказав, що США розглядають будь-яку спробу третьої сторони збільшити поставки зброї хуситам «як протилежність цілям, які ми переслідуємо». Крім того, участь хуситів у такій угоді зі зброєю «продемонструвало б нам відсутність зобов’язань» хуситів щодо мирних переговорів, сказав чиновник.

«Наразі хусити, здається, все більше віддаляються від зобов’язань досягти миру в Ємені», – додав чиновник.

Нагадаємо, раніше повідомлялось, що військові США знищили три безекіпажні катери хуситів у Червоному морі. Американські сили вважали ці надводні човни прямою загрозою, зокрема для інших суден.

Також нещодавно президент США Джо Байден підтвердив готовність підтримати оборону Ізраїлю від терористичних ісламських нападів на Близькому Сході, в тому числі хуситів.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: