У Британії відбулися масові громадянські заворушення – Guardian

Читать на русском
У різних містах Британії почалися масові заворушення. Вбивство трьох дівчаток начебто біженцем викликало сутички між ультраправими та борцями з расизмом.
Фото: The Guardian

У Великій Британії в суботу, 3 серпня, відбулися найбільші громадянські заворушення за понад десятиліття. Ультраправі групи та активісти проти расизму зіткнулися в різних містах країни.

Про це повідомляє The Guardian.

Протести, що охопили всю країну, супроводжувалися нападками на поліцейських: у них кидали цеглу, пляшки та запускали феєрверки, кілька правоохоронців постраждали.

Заворушення спалахнули після вбивства трьох дівчаток на танцювальному занятті в понеділок. Злочинцем вважається 17-річний Аксель Рудакубан з Ланкашира, але в мережі з’явилася інформація, що підозрюваний нібито був прохачем притулку, який прибув до Великої Британії на човні. Ці відомості спровокували вихід ультраправих протестувальників на вулиці по всій країні.

У Ноттінгемі протиборчі групи обстрілювали одна одну пляшками та іншими предметами. В Лідсі близько 150 людей з прапорами Святого Георгія скандували «ви більше не англійці» та «мусульмани геть з наших вулиць», тоді як сотні контрпротестувальників вигукували «нацистські покидьки, геть з наших вулиць». У Блекпулі під час фестивалю відбулися сутички між демонстрантами та панками, які влаштували бійку, кидаючи пляшки та стільці.

Міністр внутрішніх справ Іветт Купер заявила, що поліція отримає повну підтримку уряду для вжиття рішучих заходів. «Кримінальному насильству і заворушенням немає місця на вулицях Британії», — підкреслила вона.

«Ті, хто бере участь у злочинних заворушеннях і бандитизмі, понесуть відповідальність і можуть очікувати арешти, судові переслідування, штрафи, а також суворі наслідки, зокрема ув’язнення і заборону на поїздки. Порушення закону не залишиться безкарним», — додала міністр.

Нагадаємо, у понеділок, 29 липня, у кількох містах Венесуели спалахнули масові багатотисячні протести після того, як лідера країни Ніколаса Мадуро оголосили переможцем на президентських виборах.

Також нещодавно після оголошення попередніх результатів та сенсаційної перемоги лівих на парламентських виборах у Франції у Парижі та інших містах відбулися масові заворушення та сутички з поліцією.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: