Мер Енергодара пояснив, чому пожежу на ЗАЕС можна вважати провокацією росіян

Читать на русском
Глава Енергодару повідомив, чи є небезпека від вчорашньої пожежі на ЗАЕС і навіщо окупантам така провокація.
фото ЕРА

Пожежа, що сталася на окупованій ЗАЕС 11 серпня, це відверта провокація росіян для привернення уваги. Відсіки, де був вогонь, могли загорітися лише в тому випадку, якщо туди щось принести і підпалити.

Про це заявив міський голова Енергодару Дмитро Орлов у коментарі «Радіо Свобода».

Пожежа на території Запорізької АЕС припинилася – ОВАПожежа на території окупованої Запорізької АЕС припинилася, рівень радіації залишається в нормі.

Він пояснив, що градирні, в яких сталася пожежа, використовувалися в технологічному процесі для додаткового охолодження сирої води, яка є у водоймищі-охолоджувачі для реакторів АЕС.

«Градирні не працювали вже досить довгий час. Зараз оскільки всі блоки в холодному стані, вони не працюють взагалі, там горіти взагалі нема чому. Якщо окупанти туди щось не занесли, що може горіти. Там виключно металеві конструкції та залізобетонні. Тому фізично там не було чому горіти», - сказав Орлов.

Він уточнив, що до діючих енергоблоків та до ядерних установок була суттєва відстань - близько кілометра.

За його словами, таким чином окупанти роблять такі провокації для того, щоб привернути увагу та звинувативши при цьому Збройні сили України.

Орлов також запевнив, що небезпеки поки що немає - радіаційний рівень на околицях ЗАЕС в нормі.

Нагадаємо, про пожежу на АЕС стало відомо 11 серпня. На нього відреагував президент Володимир Зеленський. У МАГАТЕ повідомили, що перед пожежею на станції були вибухи.

Сьогодні вранці в ОВА повідомили, що пожежа на території Запорізької АЕС припинилася.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: