Підрив «Північних потоків»: прокуратура Німеччини видала ордер на арешт українця

Читать на русском

Прокуратура Німеччини у рамках розслідування підриву Північних потоків видала ордер на арешт українця – водолаза на ім'я Володимир З.
Shutterstock

Майже через два роки після підриву трубопроводу «Північний потік» у Балтійському морі генеральна прокуратура Німеччини видала перший ордер на арешт підозрюваного.

Про це йдеться у розслідуванні німецьких видань Süddeutsche Zeitung, Die Zeit та ARD.

Підрив «Північних потоків»: що відомо про диверсію рік потомуМинув рік після вибухів на Північному потоці, але розслідування поки що не дало результатів. Що відомо про диверсію.

Журналісти повідомили, що розшукуваний – громадян України «Володимир З.», який останнім часом жив у Польщі.

За даними розслідування, ще двох громадян України, зокрема жінку, слідчі вважають підозрюваними. Вони могли бути причетними до підриву трубопроводу, можливо, як водолази, які прикріплювали вибухівку.

За останні кілька місяців слідчим, ймовірно, удалося зібрати достатньо доказів, щоб на початку червня отримати від Федерального суду ордер на арешт українця. У червні прокуратура Німеччини звернулася до польської влади, сподіваючись, що підозрюваного вдасться заарештувати. Але від польської сторони відповіді не надійшло.

Німецькі слідчі припускають, що «Володимир З.» останнім часом жив у місті на захід від Варшави, але втік – чи повернувся він до України, неясно.

У розслідуванні німецьких журналістів зазначається, що прямих зв'язків цих людей з українською державою не знайдено, а тому залишається незрозумілим, «якою мірою державні органи України могли бути причетні до підготовки та здійснення диверсії».

Нагадаємо, у вересні 2022 року на «Північних потоках» було зафіксовано кілька витоків газу. Під час розслідування пошкоджень газопроводів правоохоронці дійшли висновку, що нитки газопроводів постраждали внаслідок диверсії – слідчі знайшли сліди вибухових речовин.

Деякі західні ЗМІ раніше писали, що до підриву газопроводів може бути причетне «проукраїнське угруповання». Президент Володимир Зеленський спростував причетність України.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: