ВООЗ оголосила надзвичайну ситуацію через спалах мавпячої віспи

Читать на русском
ВООЗ вдруге за два роки оголосила глобальну надзвичайну ситуацію через спалах мавпячої віспи у Африці.
Фото: Getty Images

Всесвітня організація охорони здоров’я в середу, 14 серпня, оглолосила спалах мавпячої віспи (mpox) в Африці глобальною надзвичайною ситуацією в галузі охорони здоров’я вдруге за два роки.

Про це пише Reuters.

Мавпяча віспа 2022: що це за хвороба, чим небезпечна і що про неї відомоХвороба передається тактильним і повітряно-крапельним шляхом, але переважно - при тісному контакті із зараженим протягом певного часу

«Очевидно, що скоординована міжнародна відповідь має важливе значення, щоб зупинити ці спалахи та врятувати життя», — заявив генеральний директор ВООЗ Тедрос Аданом Гебрейєсус.

Мавпяча віспа може передаватися через тісний контакт. Захворювання викликає грипоподібні симптоми та гнійні ураження на тілі.

У Конго нещодавно було зафіксовано новий спалах віспи мавп, який незабаром поширився на сусідні країни, включаючи Бурунді, Кенію, Руанду та Уганду. Африканський центр з контролю та профілактики захворювань (Africa CDC) був змушений оголосити надзвичайну ситуацію в галузі охорони здоров'я на континенті (PHECS).

«Виявлення та швидке поширення нового штаму мавпячої віспи у східній частині Конго, її виявлення в сусідніх країнах, які раніше не повідомляли про захворювання, і можливість подальшого поширення в Африці та за її межами викликають велику тривогу», – додає Тедрос.

У ВООЗ нагадують, що мавпяча віспа має такі симптоми, як температуру, болі у м'язах, характерний висип та свербіж. Тяжкий перебіг хвороби частіше спостерігається у людей з ослабленим імунітетом, дітей та вагітних жінок.

Нагадаємо, минулу епідемію мавпячої віспи фіксували у світі у 2022 році. Тоді у вересні кількість випадків віспи мавп у всьому світі перевищила 50 тисяч.

А нещодавно в Україні зафіксували першу смерть від нового штаму коронавірусу FLiRT. Померла 80-річна жінка. Її інфікування підтвердили у лабораторії.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: