МіГ-29: на озброєнні яких країн є радянські винищувачі

Читать на русском

Україні для війни проти росії вкрай потрібні винищувачі – не лише західні, а й радянські МіГ-29. Їхня перевага полягає в тому, що українським пілотам не потрібно витрачати час на навчання. Від союзників Україна вже отримала кілька десятків цих літаків, у тому числі у вигляді комплектуючих. Наразі, за словами Володимира Зеленського, Україна дуже зацікавлена в отриманні польських МіГів. Але Варшава готова їх віддати лише після того, як на озброєння надійдуть нові бойові літаки, зокрема, F-35. «Слово і діло» розібралося, на озброєнні яких країн ще є МіГ-29, і хто із союзників передавав їх Україні.

МіГ-29 – це багатоцільовий радянський винищувач четвертого покоління.

На озброєнні яких країн є радянські винищувачі МіГ-29, і скільки цих літаків Україні передали союзники – на інфографіці.
МіГ-29 на озброєнні країн світуСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

Він розрахований на одного чи двох членів екіпажу. Винищувач може розвивати швидкість максимум 2450 км/год на висоті 13000 м. Дальність його польоту становить 1430 км, бойовий радіус – 700 км. За даними Defence Express, вартість одного літака МіГ-29 становить понад 20 млн доларів.

Найбільший парк цих літаків у росії – 258 бойових та 17 навчальних. Близько сотні активних літаків та 19 навчальних є на озброєнні ВПС Індії.

В Україні, за останніми даними, 47 літаків МіГ-29, що активно використовуються, і ще 8 навчальних. При цьому після розпаду СРСР наші Повітряні сили отримали понад 200 літаків.

Алжир має на озброєнні 39 МіГ-29 і один навчальний літак. На озброєнні Узбекистану, Північної Кореї та Білорусі 38, 35 та 33 радянські винищувачі відповідно – всі бойові, навчальних немає.

ВВС Єгипту має 31 бойовий Міг-29 (і 12 навчальних), у Сирії – 29, у М'янми – 28 (і 5 навчальних), у Туркменістану – 24, у Польщі та Ємену – по 23 (і 6 навчальних у Варшави), у Казахстану – 21 (і 2 навчальних), у Ірану – 18 (і 6 навчальних), у Азербайджану – 12 (і 3 навчальних), у Болгарії та Сербії – по 11 (2 та 3 навчальні відповідно), у Судану – 10 ( і один навчальний), у Бангладеш – 8, у Перу – 6 (і 2 навчальні), у Куби – 3.

Польща передала Україні 10 бойових літаків. Решту, як заявили в Міноборони, поки що передати не можуть – чекають надходження на озброєння нових винищувачів, а зараз МіГ захищають повітряний простір країни.

Словаччина минулого року завершила передачу Україні 13 винищувачів. То була ініціатива тодішнього тимчасового уряду Едуарда Хегера.

Тепер, коли прем'єр-міністром став Роберт Фіцо, Міноборони країни ініціювало кримінальну справу через цю військову допомогу: попередній уряд підозрюють у «диверсії, зловживанні повноваженнями та порушенні обов'язків». Чинний міністр оборони Роберт Калиняк навіть назвав відправку МіГ-29 «державною зрадою».

США передали 13 літаків, ймовірно, як комплектуючі.

Нагадаємо, «Слово і діло» порівнювало характеристики американських винищувачів F-16 та радянських МіГ-29.

Також ми порівнювали F-16 з іншими західними винищувачами, які може отримати Україна – французькими Mirage 2000-5 та шведськими Gripen.

З інфографіки можна дізнатися, на озброєнні яких країн є F-16.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: