Глава Укренерго про зиму: на нас чекає багато випробувань, але апокаліптичного сценарію не буде

Читать на русском
Глава Укренерго заявив, що легкої прогулянки наступної зими точно не буде, але й на апокаліпсис чекати не варто.
Фото: РБК-Україна

Через складну ситуацію в енергетиці на Україну взимку чекає багато випробувань, але апокаліптичного сценарію не буде.

Такий прогноз в інтерв'ю ВВС дав керівник Укренерго Володимир Кудрицький. Зазначимо, що інтерв'ю записано 22 серпня, тобто до останньої масштабної атаки на енергосистему.

Готуємося до зимових відключень світла: як змінювалася вартість популярних зарядних станційЯк змінювалися ціни на зарядні станції EcoFlow River 2, River 2 Max, River Pro, Delta 2, Delta Pro – на інфографіці.

Кудрицький прокоментував заяву європейського комісара з енергетики Кадрі Сімсон про те, що «за низьких зимових температур деякі місця в Україні можуть бути непридатними для життя».

За його словами, це надто песимістичний сценарій. Водночас глава Укренерго зазначив, що «легкої прогулянки» наступної зими точно не буде.

«Я думаю, що наступної зими нас чекає багато випробувань. Енергетиків, перш за все, чекає багато випробувань. Наші сили ППО теж, можливо. Але я не вважаю, що у нас буде якийсь апокаліптичний сценарій. Я вважаю, що ми не допустимо блекауту. Ми в Укренерго навчилися протидіяти тактиці ворога, коли бачимо, як вони намагаються покласти енергосистему, куди вони атакують. І ми знаємо, як її відбалансовувати для того, щоб вона продовжувала працювати», – сказав він.

Він зазначив, що зараз складно прогнозувати, скільки годин зі світлом українці будуть узимку – все залежатиме від обсягів імпорту електроенергії та погоди.

«Ми в компанії завжди прораховуємо найгірші сценарії та готуємося до них. Тому, скажімо так, за теплої, зимової погоди +2, +3 цілком можливо, що жодних відключень не буде. За температури –10 енергосистему збалансувати без відключень буде неможливо», – додав Кудрицький.

Він також констатував, що до зими поновити всі зруйновані енергооб'єкти не вдасться.

Нагадаємо, 26 серпня росія здійснила масовану атаку на енергосистему України, застосувавши 127 ракет і більше 100 дронів. Через це довелося повернути аварійні та планові відключення світла. Після атаки міністр Герман Галущенко заявив, що ситуація в українській енергетиці залишається складною. Під удар потрапила, зокрема, Київська ГЕС.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: