Репресії СРСР: які скорботні дати з'явилися у календарях колишніх союзних республік

Читать на русском

За роки існування СРСР в Україні та інших республіках мільйони громадян стали жертвами комуністичних репресій. Людей заарештовували за сфабрикованими звинуваченнями, утримували у в'язницях і відправляли до таборів, депортували, катували і розстрілювали. На згадку про ці події у більшості колишніх країн СРСР встановлені скорботні дати, докладніше – на інфографіці «Слово і діло».

Як у колишніх країнах СРСР згадують жертв комуністичних репресій, пам'ятні дати – на інфографіці.
Які скорботні дати зʼявилися в календарях колишніх союзних республікСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

В Україні є чотири дати для вшанування жертв політичних репресій в СРСР. 18 травня було встановлено День пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу – саме цього дня 1944 року радянський режим почав депортувати корінне населення з Кримського півострова.

У третю неділю травня – День пам'яті жертв політичних репресій, у другу неділю вересня – День пам'яті українців-жертв примусового виселення. Щочетвертої суботи листопада в Україні згадують жертв голодоморів – 1921-1923 років, 1932-1933 років, а також 1946-1947 років.

У Молдові 6 липня згадують жертв сталінізму та депортації: цього дня 1949 року в Бессарабії пройшла масова хвиля депортації, яка торкнулася більше 30 тисяч осіб.

У Литві 13 січня – День захисників свободи: пам'ятну дату встановлено на честь січневих подій 1991 року. Тоді у Вільнюсі, менш як через рік після виходу Литви зі складу СРСР, відбулися сутички між прихильниками відновлення незалежності країни та радянськими військами. 13 січня 1991 року у Вільнюсі був штурм телецентру, в ході якого загинули люди.

Також 14 травня в країні відзначають День цивільного опору, 14 червня встановлено День жалоби (на згадку про серію депортацій, проведених радянськими військами у 1941 році), 15 червня – День окупації та геноциду.

У Латвії 25 березня встановлено День пам'яті жертв комуністичного геноциду (на згадку про початок масових депортацій у 1949 році), 14 червня – День жалоби (на згадку про масову депортацію 1941 року), 17 червня – День окупації, 23 червня – День пам'яті жертв комунізму та нацизму.

В Естонії 14 червня також встановлено День жалоби (теж на згадку про депортованих), 23 червня – День пам'яті жертв комунізму та нацизму, 22 вересня – День опору.

У Казахстані 31 травня згадують жертв політичних репресій, у Киргизстані – 8 листопада, у Вірменії – 14 червня, в Узбекистані – 31 серпня. Пам'ятні дати пов'язані з початком у цих країнах депортацій, голоду та репресій.

В Азербайджані 20 січня – День всенародної скорботи. Дата встановлено на згадку про «чорний січень»: тоді в Баку ввели радянські війська для придушення протестів, щоб закінчилося загибеллю десятків мирних громадян.

У Грузії 25 лютого – День радянської окупації: цього дня 1921 року Червона армія вторглася в країну.

З інфографіки можна дізнатися, як довго утримували владу керівники росії та СРСР.

Нагадаємо, «Слово і діло» склало календар свят та пам'ятних днів, присвячених українським захисникам.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: