Туреччина подала заявку на вступ до БРІКС – Bloomberg

Читать на русском
Туреччина офіційно подала заявку на вступ у БРІКС, повідомляють ЗМІ. Поштовхом до цього рішення стала, зокрема, відсутність прогресу на шляху вступу до ЄС.
AFP/Getty Images

Туреччина офіційно подала заявку на вступ до групи країн БРІКС (об'єднання, куди входять Бразилія, росія, Індія, Китай, Південна Африка, ОАЕ, Іран, Єгипет та Ефіопія).

Про це із посиланням на джерела повідомляє Bloomberg.

Як розширюється блок БРІКСДо блоку БРІКС входять п'ять країн і ще шість запросили приєднатися з 2024 року. Більше – на інфографіці.

За словами джерел, адміністрація президента Реджепа Тайіпа Ердогана вважає, що «геополітичний центр тяжіння зміщується від розвинених економік», а такий дипломатичний крок країни відображає її «прагнення розвивати зв'язки з усіма сторонами багатополярного світу, продовжуючи при цьому виконувати свої зобов’язання члена НАТО».

Співрозмовники агентства зазначають, що заявку було подано, зокрема, через розчарування Туреччини відсутністю прогресу щодо вступу до Євросоюзу. Частково це також є результатом розбіжностей з іншими членами НАТО через тісні зв'язки Туреччини з росією.

Нагадаємо, нові країни приєдналися до БРІКС на початку цього року. Передбачалося, що серед них Саудівська Аравія, але в середині січня стало відомо, що переговори ще тривають.

У той же час Аргентина після обрання нового президента Хав'єра Мілея остаточно передумала вступати до групи БРІКС.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: