У Португалії спалахнули масштабні пожежі, є загиблі та десятки постраждалих – фото

Читать на русском

Лісові пожежі в Португалії охопили одразу кілька локацій, їх поки що не можуть загасити тисячі рятувальників. Задіяні гелікоптери, спецтехніка. Люди залишають свої будинки. Є перші загиблі.
фото Bruno Fonseca/The AP

На заході Португалії з минулих вихідних і до сьогодні вирують масштабні лісові пожежі. У країні оголошено режим підвищеної готовності. Вогонь намагаються приборкати тисячі пожежників. Вже відомо про чотирьох загиблих.

За інформацією euronews.com, понад 5000 пожежних, а також 600 транспортних засобів та 32 літаки задіяні для боротьби з вогнем, що вирує на кількох точках. Вогонь зруйнував дороги.

Як повідомили у МВС Португалії, лісові пожежі протягом доби швидко охопили район Авейру на заході країни.

«Чотири людини загинули внаслідок лісових пожеж, які охопили округ Авейру на заході Португалії. Вогонь зруйнував будинки; дороги перекрито, мешканців евакуювали», – сказано в повідомленні.

Серед загиблих жінка похилого віку та черговий пожежник.

На сайті цивільного захисту повідомляється, що станом на вівторок у Португалії активні 48 пожеж. Крім загиблих, ще 40 людей отримали поранення. Також відомо про евакуацію, люди залишають свої будинки у Ковело.

За даними цивільного захисту, чотири великі пожежі, що вирують сьогодні в районі Авейру, мають периметр близько 100 кілометрів і на даний момент охопили площу в 10 тисяч гектарів лісу, пише CNN.

Також з'явилися супутникові знімки НАСА пожеж у Португалії. На них видно велику хмару диму, що покриває район Авейру.

Як пише The portugalnews.com, через полум'я довелося перекрити рух на автомагістралях A25, A1 (в обох напрямках між Коїмбра-Норте та Віла-Нова-де-Гайя), A29, A17 та A32 та на Додатковому маршруті (IC) 2.

Прем'єр-міністр Португалії Луїш Монтенегро написав у соцмережі X, що країна переживає важкі дні.

А голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн заявила, що Брюссель направить вісім пожежних літаків із Механізму цивільного захисту ЄС для підтримки екстрених служб.

Нагадаємо, пожежі в Португалії бушували і в 2019 році. В 2021 горів ліс в Іспанії. А в 2023 році лісові у Греції стали наймасштабнішими в історії ЄС.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: