США передали Україні середньовічні артефакти, викрадені російськими окупантами

Читать на русском
Американські дипломати передали до України історичні артефакти, які були викрадені російськими окупантами.
Міністерство культури та стратегічних комунікацій

Американські дипломати передали до України історичні артефакти, які були викрадені російськими окупантами.

Про це повідомило Міністерство культури та стратегічних комунікацій.

«Скіфське золото»: як Україна сім років виборювала повернення колекціїСкіфське золото, згідно з рішенням суду в Амстердамі, належить Україні. Історія музейної колекції – на інфографіці.

У межах візиту міністра культури та стратегічних комунікацій Миколи Точицького до США американська сторона передала культурні цінності, викрадені росіянами з тимчасово окупованих територій. Відтак Україні повернули чотири середньовічні залізні шаблі, датовані IX–XIII ст.

Американці виявили їх в міжнародному поштовому відділенні у Ньюарку, штат Нью-Джерсі. Їх переправляли в пакунку, у якому, як стверджувалося, мав бути набір для барбекю.

«Потім наші експерти звернулися до Національного музею історії України в Києві, передали фотографії, і так було встановлено, що це предмети культурної спадщини, скарби самобутнього минулого України», – розповів заступник міністра нацбезпеки США з питань стратегії, політики та планування Роберт Сільверс.

Наразі ще 7 цінностей у процесі ідентифікації українськими експертами на основі наданих фотографій. Точицький відзначив, що кожен повернутий артефакт – це маленька перемога в нашій боротьбі за ідентичність і, зрештою, за перемогу.

Нагадаємо, 27 листопада 2023 року артефакти з кримських музеїв, які були представлені на виставці «Крим: золото та таємниці Чорного моря» в Амстердамі, нарешті повернулися до України. Це сталося після майже десятирічної юридичної суперечки з рф.

Також писали, що у липні цього року Уповноважений Верховної ради з прав людини Дмитро Лубінець звернувся до ООН щодо руйнування росіянами Херсонеса Таврійського в окупованому Криму.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: