Львівському псевдоактивісту Стахіву повідомили про підозру у зливі локацій ЗСУ

Читать на русском
У Львові псевдоактивісту повідомлено про підозру за злив інформації про ЗСУ. Імовірно, мова йде про блогера та антивакцинатора Остапа Стахіва.
Фото: прокуратура

Правоохоронці повідомили про підозру у поширенні інформації про розташування ЗСУ львівському блогеру та псевдоактивісту.

Про це повідомляють СБУ та Офіс генпрокурора.

Ім'я підозрюваного не називають. Але йдеться, ймовірно, про Остапа Стахіва: сьогодні, як писало РБК-Україна, у нього проводили обшуки. На те, що це Стахів, також вказує згадка про те, що він раніше отримав підозру за спроби захоплення державної влади в Україні.

Як повідомили в СБУ та Офісі генпрокурора, під час повномасштабної війни блогер у своїх соцмережах поширював деструктивний контент.

«Зокрема він стверджував, що російську збройну агресію нібито спричинили «треті країни», які «спровокували» москву до повномасштабного вторгнення в Україну. Також під час одного зі своїх прямих ефірів у соцмережах фігурант публічно озвучив точну локацію розташування одного з підрозділів українських захисників, чим наразив їх на небезпеку. Окрім цього він організував онлайн-курси «журналістики», на яких, серед іншого, навчав своїх послідовників протидіяти мобілізації в Україні. Вартість курсів становила 7 тис. грн з одного слухача. Після завершення навчання фігурант обіцяв своїм клієнтам посвідчення журналіста міжнародного зразка. Утім, замість обіцяних документів він видавав «випускникам» фіктивні посвідчення місцевої газети, яка втратила акредитацію ще навесні цього року», – розповіли правоохоронці.

Йому повідомили про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України: ч. 2 ст. 114-2 (несанкціоноване поширення інформації про розміщення ЗСУ, вчинене в умовах воєнного стану); ч. 1 та ч. 2 ст. 190 (шахрайство).

Вирішується питання про обрання запобіжного заходу.

Нагадаємо, підозру у спробі захоплення державної влади Стахів отримав у листопаді 2021 року. У грудні він вийшов із СІЗО під заставу.

За кілька місяців до початку повномасштабної війни під його керівництвом проходили мітинги «руху антивакцинаторів».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: