Китай вперше за понад 40 років провів випробування міжконтинентальної балістичної ракети

Читать на русском
Армія Китаю прозвітувала про успішне випробування міжконтинентальної балістичної ракети в Тихому океані. Востаннє такі випробування проводили у 1980 році.
Getty Images

Китай уночі 25 вересня провів успішні випробування міжконтинентальної балістичної ракети. Вона впала у Тихому океані.

Це випливає із повідомлення Міністерства оборони країни.

Порівняння економічного та військового потенціалу США та КитаюНа інфографіці – порівняння економічного та військового потенціалу США та Китаю. За кілька тижнів їхні лідери мають провести особисту зустріч.

«Ракетні сили НВАК успішно запустили міжконтинентальну балістичну ракету з навчальною боєголовкою, що моделюється, у відкрите море Тихого океану о 08:44 25 вересня, і ракета впала в заданий морський район. Цей випробувальний запуск є звичайним заходом у нашому щорічному плані навчань. Він відповідає міжнародному праву та міжнародній практиці і не спрямований проти будь-якої країни чи цілі», – йдеться у заяві.

Аналітики відзначили, що характеристика випробування як «рутинного» викликає подив, пише ВВС: востаннє подібне випробування проводилося в 1980 році.

Коли Китай востаннє проводив таке випробування – у травні 1980 року – МБР пролетіла 9070 км і приземлилася у Тихому океані. У цьому випробуванні брало участь 18 китайських військових кораблів, і воно досі вважається однією з найбільших військово-морських місій Китаю.

Крім того, аналітиків здивував опис навчань як «регулярних» та «щорічних», оскільки вони такими не є.

CNN зазначає, що випробування Китаю в Тихому океані відбулися на тлі напруженості в прилеглих водах — від Східно-Китайського моря і Тайванської протоки до Південно-Китайського моря.

«Китай запускає багато ракет. Вони не оголошують про багатьох із них. Цікаво, що вони зробили вибір зараз», – сказав Дрю Томпсон, старший науковий співробітник Школи міжнародних досліджень ім. С. Раджаратнама у Наньянському технологічному університеті у Сінгапурі.

«Це досить гучна заява — запустити балістичну ракету в Тихий океан, коли Китай перебуває в конфлікті з багатьма своїми сусідами. Цей запуск є потужним сигналом, покликаним залякати всіх», – вважає він.

За словами Томпсона, ще одним ключовим питанням є те, які країни Китай заздалегідь повідомив про запуск.

Нагадаємо, раніше ми писали, що під час випробування російська міжконтинентальна ракета РС-28 «Сармат» вибухнула на полігоні Плесецьк.

З інфографіки «Слово і діло» можна дізнатися, в арсеналі яких країн є балістичні ракети та дальності.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: