Лубінець спростував інформацію щодо підготовки «обміну дітьми» з росією

Читать на русском
Омбудсмен заявив, що жодного обміну дітьми з росією не планується, оскільки Україна не викрадала та не утримує російських дітей на своїй території.
Фото: РБК-Україна

Інформація про угоду між Україною та росією щодо «обміну дітьми» не відповідає дійсності. Україна не викрадала та не утримує російських дітей на своїй території.

Про це заявив омбудсмен Дмитро Лубінець.

Скільки депортованих росією дітей вдається щомісяця повертати додомуУкраїні поки що вдалося повернути додому лише близько 400 депортованих росією дітей. Докладніше – на інфографіці.

Раніше французькі ЗМІ з посиланням на катарського чиновника повідомили, що Україна та росія нібито домовилися про обмін 13 дітей. Нібито дев'ять неповнолітніх та один дорослий возз'єднаються зі своїми сім'ями в Україні, а четверо неповнолітніх – із сім'ями у росії.

«Насправді жодної угоди ніхто не укладав. Це виглядає, як відверте просування російських наративів. Катар виступає посередником саме у поверненні незаконно депортованих та примусово переміщених українських дітей, за що ми надзвичайно вдячні. Водночас, Україна не викрадала і не утримує російських дітей на своїй території, не перешкоджає в їх поверненні в росію, якщо вони перебувають на нашій території», – заявив Лубінець.

Він нагадав, що міжнародне гуманітарне право взагалі не передбачає такого процесу, як обмін дітьми.

Нагадаємо, Україна збирає докази примусової депортації росіянами українських дітей, щоб рф можна було звинуватити в геноциді.

Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт путіна у березні 2023 року за підозрою у незаконній депортації дітей із окупованих територій України. Через цю ж підозру було видано ордер на уповноважену з прав дитини Марію Львову-Бєлову.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: