Вкрали 36 мільйонів на обладнанні для літаків ЗСУ: СБУ виявила нову злочинну схему

Читать на русском
Правоохоронці у взаємодії з керівництвом Укроборонпрому викрили присвоєння бюджетних коштів на придбання комплектуючих для бойових літаків ЗСУ.
фото СБУ

Колишнього керівника оборонного підприємства та дев'ятьох спільників запідозрили в розкраданні 36 млн грн на обладнанні для бойових літаків.

Про це повідомила пресслужба СБУ та Офіс Генпрокурора.

Привласнили понад 1,5 млрд грн: в Україні викрили масштабну схему розкрадання грошей на оборонуПравоохоронці викрили масштабну схему розкрадання бюджетних коштів, виділених на потреби оборони України.

Повідомляється, що правоохоронці у взаємодії з керівництвом Укроборонпрому викрили нові епізоди присвоєння бюджетних коштів на придбання комплектуючих для бойових літаків ЗСУ.

За даними СБУ, йдеться про злочинну схему, яку правоохоронці ліквідували у грудні 2023 року на одному із оборонних підприємств України.

Тоді вже ексдиректора заводу було викрито в розкраданні не менше 4 млн грн при закупівлі модулів до радіолокаційних систем на українські винищувачі.

Наразі правоохоронці задокументували додатково ще 32 млн грн, які фігурант разом із спільниками вивів «у тінь».

Таким чином, загальна сума збитків, завданих державі, становить понад 36 млн грн.

За матеріалами справи, схема полягала у прийомі на баланс підприємства свідомо бракованих деталей, які на завод постачали «свої» підприємства. При цьому кошти, які платили за ці несправні деталі, потім переводили в готівку і розподіляли між учасниками «схеми».

Наразі ексдиректору держпідприємства (заочно), його колишньому заступнику, шести керівникам підконтрольних фірм та ще двом їхнім спільникам повідомлено (відповідно до скоєних злочинів) про підозру за такими статтями ККУ:

  • чч. 2, 3 ст. 255 (створення, керівництво злочинною спільнотою або злочинною організацією, а також участь у ній);
  • ч. 4 ст. 28, ч. 5 ст. 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем в особливо великих розмірах, вчинене злочинною організацією);
  • ч. 4 ст. 28, ч. 1 ст. 366 (службове підроблення офіційних документів, внесення до офіційних документів завідомо неправдивих відомостей, вчинене злочинною організацією);
  • ч. 4 ст. 28, ч. 3 ст. 209 (легалізація (відмивання) майна, одержаного злочинним шляхом в особливо великих розмірах, вчинене злочинною організацією).

Зловмисникам загрожує до 13 років ув'язнення з конфіскацією майна.

У СБУ додали, що колишній глава держпідприємства ховається від правосуддя за межами України.

Нагадаємо, у серпні СБУ також виявила масштабну схему розкрадання грошей на оборону. І це був уже не перший випадок розкрадання грошей для ЗСУ.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: