Як часто змінюються керівники Головного управління розвідки Міноборони

Читать на русском

Знову з'явилися чутки про можливе звільнення начальника Головного управління розвідки Кирила Буданова. Як повідомило NV із посиланням на джерела, це можливо вже «найближчим часом», а наступником Буданова може стати чинний голова Служби зовнішньої розвідки Олег Іващенко. «Слово і діло» пропонує згадати, хто і як довго керував українською розвідкою до Буданова.

Розвідувальний орган при Міністерстві оборони України було створено у вересні 1992 року. Його першим керівником став генерал-лейтенант Олександр Скіпальський.

До призначення у ГУР Скіпальський був начальником Управління військової контррозвідки СБУ. Закінчив він, до речі, Московське вище прикордонне училище, а також факультет контррозвідки Вищої школи КДБ СРСР. На посаді голови української розвідки Скіпальський пропрацював 4 роки та 3 місяці.

Генерал-полковник Ігор Смешко був керівником Головного управління розвідки 3 роки та 3 місяці (1997-2000). Смешко – випускник Київського вищого зенітно-ракетного училища імені Кірова. До ГУР він працював у комітеті з розвідки при президенті України (а потім у РНБО та СБУ, а також балотувався у президенти).

Після Смешка на два з половиною роки посаду голови ГУР обійняв генерал-полковник Віктор Палій (2000-2003). Він закінчив Київське вище загальновоєнне училище, Військову академію імені Фрунзе, Військову академію Генштабу Збройних Сил СРСР та Коледж стратегічних досліджень та оборонної економіки у НДР. До розвідки він обіймав військові посади та очолював Національну академію оборони України.

У 2003-2008 роках (4 роки та 10 місяців) керівником ГУР був полковник Олександр Галамака. Він навчався у Київському вищому зенітно-ракетному училищі, у Військовій академії протиповітряної оборони Сухопутних військ та в університеті Шевченка. До розвідки Галамака обіймав різні посади у МЗС, Міноборони та РНБО.

Галамаку змінив генерал-лейтенант Віктор Гвоздь, який пропрацював начальником ГУР 2 роки та 7 місяців (2008-2010). Гвоздь навчався у Київському вищому загальновійськовому училищі імені Фрунзе, у Львівському університеті імені Франка, Київському університеті економіки та права, Військово-дипломатичній академії.

До призначення начальником ГУР Гвоздь вже працював у цій структурі, а також обіймав посади в посольствах та секретаріаті президента.

Після звільнення з ГУР Гвоздь ще обіймав посаду керівника Служби зовнішньої розвідки. А у травні 2021 року загинув під час відпочинку в Єгипті.

Генерал-полковник Сергій Гмиза пропрацював керівником розвідки 3 роки та 6 місяців (2010-2014). Він закінчував військове училище, Військово-дипломатичну академію та Український державний університет.

У 2014-2015 ГУР керував генерал-майор Юрій Павлов (рік і 4 місяці). Він закінчив Хмельницьке вище артилерійське командне училище, а також Військово-дипломатичну академію у Москві. Служив у системі військової розвідки.

Ще менше на посаді – рік та два місяці (2015-2016) – пробув генерал-лейтенант Валерій Кондратюк. У різний час він навчався у Київському Суворовському військовому училищі, Київському вищому загальновійськовому училищі імені Фрунзе, Київському лінгвістичному університеті, Академії ЗСУ.

До призначення Кондратюк обіймав офіцерські посади в ГУР, працював при посольстві України в США, Міноборони та СБУ. Також він брав участь у АТО. У 2020–2021 роках Кондратюк також був головою Служби зовнішньої розвідки.

У 2016-2020 роках (3 роки та 9 місяців) начальником Головного управління розвідки був Василь Бурба – випускник Національної академії СБУ та учасник АТО. Відставка Бурби була пов'язана з «вагнергейтом» – проваленою операцією із затримання бойовиків ПВК «Вагнер».

5 серпня 2020 року Володимир Зеленський призначив керівником ГУР Кирила Буданова (він став наймолодшим на цій посаді). Буданов навчався в Одеському інституті Сухопутних військ, Острозькій академії та Києво-Могилянській бізнес-школі. Він брав участь у бойових діях на Донбасі, а також у деяких операціях розвідки.

Посаду начальника ГУР Буданов займає вже 4 роки та один місяць.

Нагадаємо, з інфографіки можна дізнатися, що відомо про спецоперації ГУР під час повномасштабної війни в Україні.

Також «Слово і діло» аналізувало, як здійснюються прогнози Кирила Буданова про перебіг російсько-української війни.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: