У ЦВК прокоментували часткове відновлення роботи Держреєстру виборців

Читать на русском
Часткове відновлення роботи Державного реєстру виборців не означає, що незабаром у країні будуть проведені вибори.
Фото: Мінреінтеграції

Часткове відновлення роботи Державного реєстру виборців не означає, що незабаром у країні будуть проведені вибори.

Відповідну заяву було опубліковано на сайті Центральної виборчої комісії.

Соціологи з'ясували, скільки українців підтримують президентські вибори під час війниБільшість українців вважають, що Зеленський має залишатися президентом до кінця воєнного стану. Лише 15 відсотків громадян хочуть виборів зараз.

Там зазначили, що напередодні в інформпросторі почала з'являтися інформація про нібито підготовку до виборів в Україні. Автори публікацій посилаються, зокрема, на нещодавню постанову про відновлення роботи реєстру.

У ЦВК відповіли, що ухвалення такого документа є частиною планових щорічних робіт, а технологічні та організаційні заходи щодо відновлення функціонування Реєстру ведуться ще з 2022 року.

«Під час реалізації цього рішення було виявлено понад 11,5 млн випадків зміни виборчої адреси виборців, а це – понад 33% записів про виборців у базі даних Реєстру... Крім того, виявлено майже 87 тис. нових житлових будинків, яким присвоєно номери і не віднесено до кордонів жодної виборчої дільниці, створеної на постійній основі», – йдеться у заяві.

Загалом актуалізації потребують дані щодо близько 14 тисяч виборчих дільниць, утворених на постійній основі (43% від загальної їх кількості).

«ЦВК вчергове звертає увагу, що відповідно до чинного законодавства України вибори під час дії правового режиму воєнного стану не проводяться. Однак, попри відсутність в Україні виборчих процесів, життя не зупиняється і кожен державний орган працює над забезпеченням належного функціонування тих державних інструментів, які належать до його компетенції», – підсумували ЦВК.

Нагадаємо, у липні президент Зеленський допустив проведення виборів в Україні у разі затягування війни.

А у лютому Зеленський висловив упевненість у тому, що він переміг би на виборах навесні 2024 року, якби вони відбулися.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: