Наймасовіший випадок страти: росіяни розстріляли на Донеччині 16 полонених воїнів ЗСУ

Читать на русском
Окупанти розстріляли 16 українських воїнів, які здалися в полон на Покровському напрямку Донецької області.
Фото: Getty Images

Окупанти розстріляли 16 українських воїнів, які здалися в полон на Покровському напрямку Донецької області.

Про це повідомила пресслужба Офісу генерального прокурора у Telegram.

Зеленський розповів, скільки воєнних злочинів скоїли росіяни в УкраїніЗ початку повномасштабного вторгнення окупанти скоїли на території України щонайменше 137 тисяч воєнних злочинів.

Там розповіли, що 1 жовтня 2024 року в мережі з'явилася інформація про страту 16 військовослужбовців ЗСУ в районі сіл Миколаївка та Сухий Яр Покровського району.

«На оприлюдненому відео зафіксовано, як під контролем ворога військовослужбовці ЗСУ, взяті у полон, вийшли з лісопосадки. Після того, як вони вишикувались в шеренгу, окупанти умисно відкрили по них вогонь на ураження. Поранених, які подавали ознаки життя, добили впритул автоматною чергою», – йдеться у заяві.

В ОГП уточнили, що це наймасовіший випадок смертної кари українських військовополонених на лінії фронту. Зазначається, що такі дії є грубим порушенням Женевських конвенцій та кваліфікуються як тяжкий злочин.

«За процесуального керівництва Донецької обласної прокуратури розпочато досудове розслідування за фактом порушення законів та звичаїв війни, поєднаного з умисним вбивством (ч. 2 ст. 438 КК України)», – заявили у прокуратурі.

Нагадаємо, у середині вересня омбудсмен Дмитро Лубінець повідомив про те, що росіяни стратили мечем беззбройного українського військовополоненого з перев'язаними скотчем руками. Офіс генпрокурора розпочав розслідування.

Також повідомлялося, що прокуратура розпочала розслідування за фактом можливого розстрілу окупантами трьох українських військовополонених у Покровському районі.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: