Держаудитслужба оцінила ефективність телемарафону «Єдині новини»

Читать на русском
У Державній аудиторській службі України телемарафон Єдині новини назвали умовно ефективним.
Колаж: Інеса Білюк, Львівський медіафорум

Державна аудиторська служба України оцінила вартість та ефективність телемарафону «Єдині новини». Його визнали «умовно ефективним».

Відповідний запит на перевірку до Держаудитслужби зробив депутат Ярослав Юрчишин.

Як змінювалися витрати з бюджету на державні медіаЯк змінювалося фінансування з держбюджету державних ЗМІ – каналу Рада та газети Голос України, іномовлення, Суспільного мовлення.

«На початку цього року я зробив запит до Державна аудиторська служба України щодо оцінки ефективності телемарафону «Єдині новини». Цікаво те, що до мого звернення аудит цієї програми не передбачався, і вона не була включена у план перевірок», – йдеться у дописі нардепа.

У аудитслужбі зазначили, що стан виконання бюджетної програми, з якої фінансується телемарафон «Єдині новини» назвали «умовно ефективним».

«За даними аудитслужби, лише держпідприємству «Мультимедійна платформа іномовлення України» на виготовлення телерадіопрограм у 2023-у році було спрямовано 1 мільярд 238 мільйонів гривень. Це суперечить постанові Кабміну №915, яка регулює виробництво програм для державних потреб», – зазначив Юрчишин.

Також в аудиторів виникли питання щодо того, як розпорядилися коштами. До прикладу, був конкурс, покликаний формувати і підтримувати позитивний імідж України, протистояти пропаганді рф та дезінформації. Держпідприємство «Мультимедійна платформа іномовлення України» відібрало такі роботи: «В Амстердамі заборонять палити марихуану», «Брюссель закликають подолати вторгнення блакитного краба», «Кінець війни з наркотиками» тощо. Не певен, що це допоможе в боротьбі з російською пропагандою.

Крім того, Юрчишин наголосив на сумнівах у доцільності телемарафону зараз та анонсував новий звіт про проведений аудит використання коштів, які пішли на телемарафон найближчим часом.

Нагадаємо, у квітні з'явилась петиція, у якій Кабмін закликали зареєструвати законопроєкт, який передбачає перенаправлення коштів із телемарафону «Єдині новини» та телеканалу FreeДом, на фінансування ЗСУ. Прем'єр-міністр Денис Шмигаль назвав це недоцільним та наголосив на важливості телемарафону.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: