Шаги замість копійок: НБУ просить Стефанчука винести законопроєкти на розгляд Ради

Читать на русском
НБУ подав до Верховної ради законопроєкти про зміну назви розмінної монети та просить Стефанчука винести їх на розгляд.
Pixabay

Національний банк України закликав спікера Верховної ради Руслана Стефанчука винести на розгляд парламенту законопроєкти про перейменування розмінних монет.

Звернення НБУ опублікував народний депутат Данило Гетманцев.

На українських банкнотах з'явиться слоган «Слава Україні! Героям слава!»Нацбанк випустив модифіковані банкноти національної валюти із гаслом Слава Україні! Героям слава!.

Йдеться про законопроєкти «Про внесення змін до деяких законів України щодо зміни назви розмінної монети України», а також «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо зміни назви розмінної монети України».

Крім того, для переходу на шаги потрібно внести зміни до низки законодавчих актів, зокрема до закону «Про Національний банк України», «Про ринки капіталу та організовані товарні ринки», «Про пенсійне забезпечення» тощо.

У НБУ зазначили, що ухвалення законодавчих змін не передбачає додаткових витрат. «Карбування роздрібних українських шагів не передбачатиме миттєвого вилучення копійок, які перебувають в обігу, а отже, за умови планування достатнього перехідного періоду не спричинить жодних хвилювань з боку населення чи бізнесу», – йдеться у листі.

«Дерусифікацію та декомунізацію в монетарній сфері ми вважаємо обов’язковою умовою для ствердження української грошової одиниці як невід’ємного атрибуту суверенної держави та сучасної української нації. Адже національна валюта, як і державні символи України: Державний Герб України, Державний Гімн України, Державний Прапор України, є маркером державної унікальності та самобутності, який презентує нашу країну», – зазначили у Нацбанку.

Нагадаємо, Національний банк у вересні ініціював зміну назви розмінних монет із «копійки» на «шаг».

Голова НБУ Андрій Пишний зазначав, що додаткові витрати на розробку ескізів та карбування шагів ні з державного бюджету, ні з бюджету НБУ не будуть потрібні.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: