Міжнародна група з протидії відмиванню грошей може включити рф в «чорний список» – Politico

Читать на русском
Міжнародна група боротьби з відмиванням грошей може включити росію до чорного списку. Це може фактично позбавити країну доступу до світової фінансової системи.
Reuters

Група розробки фінансових заходів боротьби з відмиванням грошей (FATF) наступного тижня, 22 жовтня, розгляне включення росії до «чорного списку».

Про це повідомляє Politico з посиланням на конфіденційний документ організації, який є у розпорядженні видання.

Цей орган, який об'єднує близько 40 країн й базується в Парижі, регулярно оцінює країни відповідно до їхньої прихильності до боротьби з відмиванням грошей, фінансуванням тероризму та фінансуванням поширення ядерної, хімічної чи біологічної зброї. Потрапляння до чорного чи сірого списку FATF може серйозно зашкодити фінансовій репутації країни і розглядається як «економічно згубне» для більшості держав.

Включення росії до «чорного списку» ще з 2022 року домагається Україна. Якщо остання спроба виявиться успішною, то росія приєднається до Ірану, Північної Кореї та М'янми у списку країн із найвищим ризиком за версією FATF.

У досьє, наданому на розгляд цього разу, відзначається тісна фінансова та військова співпраця між росією та країнами з високим рівнем ризику – Іраном та КНДР. Також йдеться про фінансування рф незаконних військових формувань, таких як ЧВК «Вагнера».

Крім того, у документі згадується використання росією Telegram та криптовалют для фінансування тероризму та відмивання «грошей, отриманих від продажу товарів, вкрадених під час вторгнення в Україну» — від зерна до корисних копалин.

Включення росії в «чорний список» FATF може фактично позбавити її доступу до світової фінансової системи, оскільки банкам доведеться суттєво посилити перевірки всіх транзакцій, що пов'язані з країною, що може призвести до відмови банків від їх проведення.

Нагадаємо, у лютому 2023 року група призупинила членство росії. FATF публічно заявила, що вважає агресію рф неприйнятною і такою, що суперечить її основним принципам.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: