Верховний суд підтримав виправдувальний вирок у справі «Електроважмашу»

Читать на русском
Касаційна інстанція підтримала висновки Апеляційної палати, яка постановила виправдувальний вирок.
фото: Facebook

Верховний суд підтримав вирок, яким Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду виправдала обвинувачених у справі державного підприємства «Завод «Електроважмаш» і закрили провадження у зв'язку із відсутністю складу злочину.

Таке рішення 1 жовтня ухвалив Касаційний кримінальний суд, повідомляє «Слово і діло».

Як відомо, антикорупційний суд оголосив обвинувальний вирок чотирьом фігурантам справи заводу «Електроважмаш», а ще одного виправдав. Апеляційна палата ВАКС цей вирок скасувала і постановила новий, яким виправдала всіх фігурантів справи і закрила її на підставі пункту 2 частини 1 статті 284 Кримінального процесуального кодексу України (встановлена відсутність в діянні складу злочину). Прокурор Спеціалізованої антикорупційної прокуратури подав касаційну скаргу на це рішення.

«Ухвалу Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду від 31 жовтня 2023 року щодо (Олександра Гордія, Олега Богданова, Миколи Корнійчука, Оксани і Андрія Євдокімових – ред.) залишити без зміни, а касаційну скаргу прокурора – без задоволення. Постанова набирає законної сили з моменту її проголошення й оскарженню не підлягає», – йдеться в рішенні.

Нагадаємо, НАБУ і САП у цій справі НАБУ і САП повідомили про підозру двом заступникам директора заводу «Електроважмаш» Олександру Гордію та Миколій Корнійчуку. Крім них, органи правопорядку повідомили про підозру начальнику управління заводу «Електроважмаш» Олегу Богданову; директорці чеської компанії Ksanko s.r.o. Оксані Євдокимовій та бенефіціару цієї фірми, чоловіку Євдокимової Андрію.

Слідство вважало, що у 2017 році посадовці заводу «Електроважмаш» за посередництва підконтрольної їм компанії, зареєстрованій у Празі (Чеська Республіка), організували продаж запасних частин компанії реального сектору економіки (Литовська Республіка). Ті запчастини, які «Електроважмаш» продав чеській компанії за 600 300 євро, остання перепродала литовській за майже вдвічі більшою ціною – 1,22 млн євро. В результаті «Електроважмаш» недоотримав 13,7 млн грн.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: