В ООН оцінили, як скоротилося населення України після повномасштабного вторгнення рф

Читать на русском
Населення України скоротилося на 10 млн з початку повномасштабної війни – через еміграцію, падіння народжуваності та бойові дії.
universiteitleiden.nl

Населення України скоротилося на 10 мільйонів осіб, або приблизно на чверть від початку повномасштабного вторгнення росії. Причинами стали відтік біженців, падіння народжуваності та загибель людей на війні.

Про це на пресконференції сказала глава Східноєвропейського відділення Фонду ООН у галузі народонаселення Флоренс Бауер, передає Reuters.

Як скорочуватиметься чисельність населення України: прогнози експертівЧисельність населення України скорочується, але щодо темпів є різні думки. На інфографіці – як змінювалися прогнози щодо чисельності населення країни.

Вона зазначила, що повномасштабне російське вторгнення перетворило і без того складну демографічну ситуацію в Україні «на щось серйозніше».

«Рівень народжуваності різко впав і зараз становить близько однієї дитини на жінку, що є одним із найнижчих показників у світі», – сказала Бауер.

В 2021 році населення України становило близько 40 мільйонів осіб. Точну оцінку впливу війни на чисельність населення можна буде зробити тільки після її закінчення.

Найсильніше на скорочення населення вплинув відтік біженців за кордон – приблизно 6,7 мільйонів виїхали.

Ще один фактор – загибель людей. «Точні цифри назвати складно, але, за оцінками, кількість жертв становить десятки тисяч», – заявили в ООН.

Нагадаємо, раніше Кабмін затвердив стратегію демографічного розвитку України до 2040 року. У документі визначено демографічні загрози розвитку країни та шляхи їх подолання.

Динаміка смертності та народжуваності українців за часи незалежності – на інфографіці «Слово і діло».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: