70% населення Куби повернули електроенергію після блекауту

Читать на русском
70 відсоткам населення Куби повернули електроенергію після двох блекаутів поспіль. Аварійні роботи ускладнюють наслідки урагану Оскар.
Norlys Perez/Reuters

На Кубі через чотири дні після загальнонаціонального блекауту, спричиненого поломкою найбільшої електростанції острова, 70% населення знову має електроенергію.

Про це повідомляє Reuters.

У яких країнах світу менше половини населення має доступ до електроенергіїНа інфографіці – в яких країнах світу електрику має менш ніж половина населення. Майже всі такі держави розташовані в Африці.

За даними державного оператора електромереж, електрикою забезпечено, зокрема, 90% жителів столиці Гавани. Водночас у найбідніших кварталах міста ситуація гірша.

Крім того, поки не відновлено електропостачання в південно-східній провінції Гуантанамо, де додаткових збитків завдав ураган «Оскар» (за останніми даними, загинули щонайменше семеро людей).

Куба переживає найважчу економічну кризу з моменту розпаду ключового союзника СРСР на початку 1990-х років. Уряд острова та його союзники покладають провину за економічні проблеми на 62-річне торговельне ембарго США.

Електроенергія на острові виробляється вісьмома застарілими вугільними електростанціями, деякі з яких вийшли з ладу або знаходяться на обслуговуванні, а також сімома плавучими електростанціями, орендованими у турецьких компаній, та дизельними генераторами. Електрика залишається для кубинців відносно дешевою, але країна відчуває її дефіцит.

У липні 2021 року тривале загальнонаціональне відключення електроенергії призвело до найбільших протестів на Кубі за останні 30 років. За ними відбулися менш масштабні місцеві протести у жовтні 2022 року та березні 2024 року.

Нагадаємо, 18 жовтня на одній із основних електростанцій Куби сталася аварія, що призвело до блекауту.

Наступного дня масштабне вимкнення електроенергії повторилося. На острові були закриті школи та неосновні підприємства.

Крім того, у Нігерії 19 жовтня відбувся вже третій блекаут за тиждень.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: