Щонайменше сім країн блокують вступ України до НАТО – Politico

Читать на русском
Принаймні сім країн, серед яких Німеччина та США, блокують запрошення України до НАТО, побоюючись втягнення альянсу у війну з рф.
Фото: getty images

Сім країн НАТО виступають проти запрошення України до Альянсу.

Про це пише Politico з посиланням на джерела у Вашингтоні та НАТО.

Який шлях до членства в НАТО Україна пройшла після подання заявки на прискорений вступУкраїна чекає на запрошення до НАТО на саміті у Вашингтоні. Який шлях до членства було пройдено після подачі заявки на прискорений вступ – на інфографіці.

За даними видання, Німеччина та США є одними з основних країн, які поки що не поспішають підтримувати заклик президента Зеленського про термінове запрошення України до НАТО, оскільки вони бояться можливого втягнення у війну з росією.

Протидію також виявляють Угорщина та Словаччина, чиї лідери мають прокремлівську позицію. Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан блокує фінансування з ЄС для військової допомоги Україні та вийшов з програми НАТО щодо постачання зброї до Києва. Натомість словацький прем'єр Роберт Фіцо нещодавно висловив думку, що членство України в НАТО може призвести до Третьої світової війни і запевнив, що ніколи не підтримає таке рішення.

Один з представників НАТО зауважив, що Бельгія, Словенія та Іспанія також виступають проти запрошення України до альянсу, але роблять це обережно, ховаючись за спинами США та Німеччини.

Інший співрозмовник пояснив, що ці країни підтримують ідею членства України в НАТО в теорії, але коли справа дійде до конкретних дій, вони можуть почати відкрито виступати проти цього. Це створює конфлікт між ними та країнами, такими як Польща і Балтійські держави, які активно підтримують приєднання України.

У виданні нагадали, що США та Німеччина не виключають можливість вступу України до НАТО в майбутньому, але адміністрація Байдена наполягає, що це питання має бути розглянуте після закінчення війни, без встановлення конкретних термінів.

Нагадаємо, нещодавно у НАТО розповіли, чому Україні зараз не дають запрошення на вступ до Альянсу. Там вважають, що про відкриття шляху України до вступу в Альянс варто говорити після відновлення українського суверенітету над її територіями.

Як вiдомо, запрошення України до НАТО є першим пунктом «плану перемоги» у війні, який Зеленський представив лідерам США та європейських країн.

Під час зустрічі з Дональдом Трампом президент також говорив, що Україні для захисту потрібне членство в НАТО. У Білому домі вже зазначили, що серед союзників НАТО йде дискусія про запрошення України до Альянсу, але консенсусу немає.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: