ЄС закликає до прозорого розслідування виборчих порушень у Грузії

Читать на русском
ЄС внесе питання Грузії до порядку денного засідання Європейської Ради, щоб проаналізувати виборчі порушення під час голосування.
Фото: getty images

Європейський Союз має намір включити питання виборiв у Грузії до порядку денного неформальної зустрічі Європейської Ради в Будапешті, де проаналiзують усі порушення, зафіксовані під час голосування.

Про це повідомив на своїй сторінці у Х голова Європейської Ради Шарль Мішель.

Грузія дрейфує у бік росії: чому в Тбілісі проходять масові вуличні протестиУ Грузії вже кілька тижнів тривають масштабні протести. Причина та реакція світу – на інфографіці.

На думку ЄС, конструктивний і всеосяжний діалог у всьому політичному спектрі зараз є надзвичайно важливим. Питання Грузії буде обговорено на неформальній зустрічі в листопаді, під час якої Європейська Рада оцінить ситуацію та визначить наступні кроки у відносинах з Грузією.

У дописі Шарль Мiшель зазначив, що ЄС бере до уваги попередню оцінку ОБСЄ/БДІПЛ щодо виборів і закликає Центральну виборчу комісію та інші відповідні органи виконати свій обов’язок щодо швидкого, прозорого та незалежного розслідування й вирішення виборчих порушень і звинувачень у них.

«Ці передбачувані порушення повинні бути серйозно роз'яснені та вирішені», — йдеться у заяві.

У ЄС також повторюють свій заклик до грузинського керівництва продемонструвати тверду прихильність до шляху країни до ЄС.

Нагадаємо, 26 жовтня у Грузії пройшло голосування на парламентських виборах, на яких проросійська партія «Грузинська мрія» здобула лідерство.

Повідомлялось, що на виборчих дільницях у Грузії фіксували масові фальсифікації. Через це закрили одну з виборчих дільниць та скасували там результати голосування.

Згодом прем'єр-міністр Грузії Іраклій Кобахідзе заявив, що перше засідання парламенту пройде у звичайному режимі й уряд буде затверджено попри відмову опозиції визнавати результати виборів.

А президентка Грузії Саломе Зурабішвілі заявила про невизнання парламентських виборів, які назвала «російськими», закликавши людей вийти на масові протести.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: