Виробництво горілки із вмістом спирту менш ніж 45,4% у вересні 2016 року зменшилося на 15,7% порівняно з відповідним місяцем 2015 року, склавши 1 млн 257 тис. дал. Виробництво пива за цей період знизилося на 12,1%.
У статистиці не враховувалися тимчасово окуповані території Автономної Республіки Крим, міста Севастополя та частини зони проведення антитерористичної операції, повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на дані Державної служби статистики України.
Дані Держстату свідчать, що до серпня 2016 року виробництво горілки, навпаки, зросло на 2,2%. Загалом за 9 місяців було вироблено 11 млн 534 тис. дал (-11,3% порівняно з аналогічним періодом 2015 року).
Виробництво пива солодового, не включаючи пиво безалкогольне та із вмістом алкоголю менше 0,5%, у вересні 2016 року в річному обчисленні скоротилося на 12,1% – до 13,9 млн дал, в місячному – на 27,4%. За 9 місяців – 146 млн дал (-5,2%).
Виробництво коньяків і бренді у вересні 2016 року скоротилося на 1,4% порівняно з вереснем 2015 року й склало 231 тис. дал, порівняно із серпнем 2016 року –– зросло на 21,5%. За 9 місяців – 1 млн 728 тис. дал (-11,1%).
Виробництво лікерів, солодких наливок, спиртових настоянок та інших спиртних напоїв у вересні 2016 року проти вересня 2015 року впало на 47,2% й склало 356 тис. дал, а порівняно із серпнем 2016 року – впало на 6,8%. За 9 місяців – 3 млн 869 тис. дал (-38%).
Як повідомлялося раніше, ставка акцизного збору на пиво в 2016 році досягла мінімального європейського рівня, хоча це й не входило в обов'язки України згідно з Угодою про асоціацію з ЄС.
Нагадаємо, що з 12 жовтня Київ долучився до решти міст України, де існує заборона реалізації алкогольних напоїв із 2.