Депутати змусять українців розплачуватися банківськими картами

У Верховній Раді зареєстрували законопроект, який передбачає обмеження розрахунків готівкою до 14,5 тис. грн, що може призвести до відтоку покупців техніки та інших товарів з офіційних магазинів.

Про це розповів економічний експерт Олексій Лупоносов виданню Business, передає «Слово і Діло».

«Після банкрутства 82 банків українцям психологічно важко тримати гроші на карткових рахунках або на депозитах. Постраждали 4 мільйони вкладників, якщо не враховувати підприємців і фірми. Припустимо, людина покладе гроші на розрахунковий рахунок, щоб купити автомобіль. Якщо завтра цей банк збанкрутує, їй не повернуть цю суму, тому що це не депозит. В таких умовах іти на обмеження неприйнятно», – переконаний експерт.

На його думку, покупці шукатимуть обхідні шляхи. Це сприятиме тіньовій економіці.

«Як у дев'яності, з'являться підпільні склади або продаж через соцмережі. Сьогодні є обмеження на розрахунки – 50 тисяч гривень», – вважає він.

Відзначимо, що покупка вартістю понад 50 тис. грн, сплачена через банк, підлягає обов'язковому моніторингу. Якщо фінмоніторинг вважатиме за потрібне, цей розрахунок можуть заблокувати.

«В Європі та Сполучених Штатах дозволені розрахунки до 3 тисяч доларів готівкою. Держава має відстежувати купівлю нових іномарок вартістю від 50 тисяч доларів, квартир, будинків або землі», – каже Лупоносов.

У серпні повідомлялося, що частка безготівкових розрахунків у загальному обсязі операцій із платіжними картами в Україні в другому кварталі збільшилася до 34,9% порівняно з 34,7% в першому кварталі.

Нагадаємо, ще в 2014 році голова Нацбанку Валерія Гонтарева заявила, що НБУ планує обмежити готівкові розрахунки до 1000 євро. За її словами, НБУ вже підготував відповідний законопроект.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО