У Конгресі США знайшли протиріччя конституції в проекті санкцій проти РФ

Проект нових санкцій проти Росії і Ірану порушує положення конституції США, тому його ухвалення пов'язане з процедурними складнощами. Прихильники проекту впевнені, що невідповідність можна легко прибрати і законопроект гальмується штучно.

Про це повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на Reuters.

Законопроект про нові санкції щодо РФ і Ірану порушує конституційну норму, за якою тільки палата представників Конгресу може вносити і приймати законопроекти, які можуть привести до збільшення доходів держави.

«Заключний законопроект порушує положення про створення в Конституції», – заявив керівник Республіканського комітету палати з мір та засобів Кевін Бреді.

У той же час прихильник введення нових санкцій проти РФ конгресмен Еліот Енгл вважає, що законодавчу проблему легко усунути, і розмови про неї ведуться тільки для затягування ухвалення законопроекту.

«Це ніщо інше, як тактика затримки, і громадськість не повинна бути обдуреною складною парламентською процедурою», – заявив він.

У свою чергу представники республіканців заявляють, що складності мають тільки процедурний, а не політичний характер.

«Я рішуче підтримую санкції проти Ірану і Росії, щоб залучити їх до відповідальності», – заявив Бреді.

Нагадаємо, 20 червня палата представників Конгресу США направила раніше прийнятий Сенатом законопроект про нові санкції проти Росії на розгляд комітету з міжнародних справ, що може уповільнити процес.

Також 20 червня США розширили санкційні списки: в них потрапили 19 нових російських чиновників, включно зі заступником міністра економічного розвитку РФ Сергієм Назаровим і низка російських компаній, а також підприємства «Л/ДНР».

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО