Нові правила маркування харчових продуктів: що зміниться

Парламент проголосував в першому читанні законопроект щодо врегулювання порядку маркування харчових продуктів та запровадження штрафів за надання недостовірної інформації на упаковці.

Як пише «Слово і Діло», відповідний законопроект №8450 підтримали 226 народних депутатів на засіданні у вівторок, 10 липня, передає «Інтерфакс-Україна».

Передбачається, що буде заборонено вказувати інформацію, яка може ввести споживача в оману.

Заборона поширюється в тому числі на рекламу харчових продуктів задля надання споживачеві точної, достовірної та зрозумілої інформації про продукт.

Законопроектом передбачене інформування споживачів про вміст у продуктах харчових добавок, допоміжних речовин для переробки та інших речовин або продуктів, які можуть викликати алергічні реакції або непереносимість.

Документом встановлюється вимога щодо надання споживачеві інформації про те, чи піддавався харчовий продукт розморожуванню, враховуючи, що заморожування й подальше розморожування певних продуктів обмежує можливості їх подальшого використання і може впливати на їх безпеку, смакові та фізичні властивості.

Законопроектом передбачений відхід від вимоги обов'язкового надання інформації про поживну цінність щодо певних категорій харчових продуктів, які не піддавалися переробці або щодо яких інформація про поживну цінність не є визначальним фактором ухвалення споживачами рішень про їх купівлю або площа упаковки яких занадто мала, щоб вмістити всю інформацію.

Порушення вимог законодавства шляхом надання неточної, недостовірної інформації про продукт, зміна оператором ринку інформації про продукт, що супроводжує його, тягне за собою накладення штрафу на юросіб в розмірі 15 мінімальних заробітних плат (МЗП), на фізосіб-підприємців – у розмірі 10 МЗП.

Пропозиція до реалізації або реалізація продуктів харчування чи кормів, маркування яких не відповідає законодавству, якщо це не створює загрозу для життя, здоров'я людини або тварини, тягне за собою накладення штрафу на юросіб у розмірі п'яти МЗП, на фізосіб-підприємців – у розмірі трьох МЗП.

Ненадання інформації споживачеві та введення в оману щодо речовин і харчових продуктів, що викликають алергічні реакції або непереносимість – накладення штрафу на юросіб у розмірі 30 МЗП, на фізосіб-підприємців – у розмірі 20 МЗП.

Нагадаємо, що з квітня 2018 року в Україні набув чинності закон, який запроваджує нову систему контролю якості та безпеки харчових продуктів.

Також повідомлялося, що Україна потрапила до списку країн, де не вистачає продуктів.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО