Не лише Javelin: яку ще зброю зі США може отримати Україна

Міністр закордонних справ Павло Клімкін заявив, що між Україною та США тривають дискусії про надання нашій країні нових видів зброї. Про яку саме зброю йдеться, міністр не уточнив, проте відомо, що Україна потребує систем ППО, ударних бойових вертольотів і термінового посилення свого флоту. Судячи з усього, щодо поставок саме цих типів озброєнь наразі й ведуться консультації.

Про те, що Україна веде переговори зі США про постачання нових видів зброї, міністр закордонних справ Павло Клімкін повідомив у інтерв'ю виданню Defense News. При цьому він відмовився назвати будь-які деталі.

Міністр також додав, що постачання ПТРК Javelin (навесні США схвалили передачу Україні 37 ПТРК Javelin – ред.) мала важливий психологічний ефект. «Ми помітили, що росіяни відвели свої танки вглиб окупованих територій, побоюючись, що така протитанкова зброя може бути використана проти них у разі російської провокації», – пояснив Клімкін.

При цьому міністр уточнив, що Україні необхідно підвищувати власні військово-морські можливості, щоб не дозволити Росії взяти під контроль Азовське море. Помітно, що наразі українська сторона докладає значних зусиль саме в цьому напрямку.

По-перше, наприкінці вересня в розпорядження України були безоплатно передані два американських патрульних катери типу Islands. Однак наразі вони все ще на території США. Реально ці катери зможуть поповнити склад флоту лише наступного року, оскільки вони вимагають дооснащення деяким обладнанням та озброєнням, яке було зняте з них перед постановкою на консервацію в США.

По-друге, вже зараз тривають переговори про надання в розпорядження нашої країни кораблів класом вище. Йдеться про фрегати класу Oliver Hazard Perry, які з 1975 до 2004 року використовувалися в США, Австралії, Іспанії та на Тайвані. Фрегати такого типу можуть знищувати надводні цілі за допомогою протикорабельних ракет Harpoon із радіусом дії до 280 кілометрів. Протикорабельні ракети – це саме те, що зараз потрібно нашій армії, але їх ще не має в нашому розпорядженні.

Як повідомив у інтерв'ю журналістам командувач ВМСУ Ігор Воронченко, українська сторона отримала від американців пропозицію про передачу двох фрегатів типу Oliver Hazard Perry, які були виведені зі складу ВМС США в 2013-2015 роках. «Ми рахуємо, скільки це нам коштуватиме. Приблизно $25 мільйонів коштує щорічна експлуатація такого типу фрегата з урахуванням зарплати екіпажу та його ремонту. Якщо брати світовий досвід, то ціна корабля – це лише 30% від всієї вартості його експлуатації. Решта – це утримання, модернізація та утилізація», – пояснив Воронченко.

По-третє, наприкінці серпня стало відомо, що Україна подала запит владі США щодо можливої ​​закупівлі систем ППО вартістю $750 мільйонів за одиницю. Про це заявив надзвичайний і повноважний посол України в США Валерій Чалий. Місяцем пізніше в інтерв'ю CNN про цей намір повідомив і президент Петро Порошенко. Йдеться про ЗРК Patriot (MIM-104).

Як раніше повідомляло «Слово і Діло», ця система надійшла на озброєння армії США в 1982 році й наразі існує вже в трьох модифікаціях. ЗРК Patriot використовувався під час двох воєн з Іраком у 1991 і 2003 роках, а також під час громадянських воєн у Сирії та Ємені. Зокрема, під час війни в Ємені цей комплекс використовувався військами Саудівської Аравії для відбиття ударів тактичних ракет радянського виробництва Р-17, запущених з ОТРК Scud, які перебувають на території Ємену. Власне кажучи, для боротьби з радянськими ракетами й літальними апаратами ЗРК Patriot і створювався. Його найголовнішим конкурентом вважається радянський ЗРК С-300, який є на озброєнні ЗСУ.

Операторами ЗРК Patriot, крім США та Саудівської Аравії, є Ізраїль, Німеччина, Кувейт, Катар, Японія, Південна Корея, Греція, Іспанія, Йорданія та Нідерланди. Не виключено, що ці комплекси з'являться в розпорядженні Польщі, Румунії та Швеції, а ось чи надійдуть вони в Україну – питання відкрите. З одного боку, наразі в нашій країні взятий курс на посилення протиракетної «парасольки». Повертаються в експлуатацію радянські системи, раніше зняті з бойового чергування. Тому «американець» Україні б не зашкодив перш за все з політичної точки зору. Але з іншого боку, деякі модифікації С-300, уже наразі наявні в розпорядженні української армії, не лише не поступаються «Петріотам», але й чомусь перевершують їх. Наприклад, за більшою оперативністю розгортання та за кількістю одночасно обстрілюваних цілей.

І, нарешті, українська армія гостро потребує ударних вертольотів, які також можуть бути закуплені в США. Як пояснив військовий експерт Михайло Жирохов, йдеться перш за все про вертольоти Apache (AH-64) і Super Cobra. Так бойовий вертоліт Apache випускається з 1982 року і є найбільш поширеним ударним вертольотом у світі після радянського Мі-24, яким озброєна й українська армія.

Американський вертоліт може бути оснащений 30-мм авіаційним знаряддям, керованими протитанковими ракетами Hellfire або 70-мм некерованими реактивним і снарядами. Apache є сучасником і головним конкурентом Мі-24. Але якщо порівнювати ці машини, то висновки можуть бути приблизно такими ж, як і у випадку із системами ППО, – деякі модифікації Мі-24, а їх існує понад два десятки, не лише не поступаються «американцю», але в чомусь його перевершують. Наприклад, у більш широких можливостях для оснащення різними типами підвісного озброєння й навіть здатністю боротися з винищувачами.

Крім того, Україна навчилася модернізувати Мі-24. Наприклад, версія Мі-24В МСБ отримала більш потужні двигуни виробництва запорізького підприємства «Мотор Січ». А версія Мі-24-ПУ1 має не лише модернізовані двигуни, а й вітчизняну систему оптико-електронного придушення «Адрос», а також поліпшені системи прицілювання та супутникової навігації.

Однак, за словами Михайла Жирохова, наша країна не може оновити парк бойових вертольотів, оскільки відповідне виробництво розташоване на території Росії. Недолік доводиться заповнювати в тому числі за рахунок модернізації дуже масового радянського багатоцільового вертольота Мі-8 до рівня Мі-8МСБ. Нова версія Мі-8 отримує практично те ж саме новітнє електронне обладнання, що й Мі-24 ПУ1, а також кулеметно-гарматне озброєння, керовані або некеровані ракети. Представники «Мотор Січ» повідомили, що для потреб ЗСУ поставлені вже 23 вертольоти Мі-8МСБ.

Однак дідуган Мі-8 (свій перший політ ця машина здійснила ще в 1961 році) у будь-якій своїй іпостасі не зрівняється з броньованим ударним вертольотом. Тому закупівля американських виробів могла б сильно поліпшити ситуацію. «Існує потреба щонайменше в 48 машинах», – пояснив Михайло Жирохов.

Але тут усе впирається у вартість. Наприклад, ціна однієї «Супер Кобри» стартує від $10 мільйонів, а «Апача» – від 50. Тому досить швидке доозброєння української армії згаданими системами можливе лише в тому разі, якщо американці передаватимуть нам їх безоплатно, як, наприклад, катери Islands. У всіх інших випадках в умовах досить убогого українського оборонного бюджету, який у 2018 році становив трохи більш ніж $3 мільярди, всі ці закупівлі можуть дуже сильно розтягнутися в часі.

Ігор Вєтров, спеціально для «Слова і Діла»

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО