Будерброд з ковбасою, що є звичним варіантом перекусу, краще замінити чимось іншим, оскільки така їжа є нездоровою, може привести до серцево-судинних захворювань і у неї є канцерогенні властивості.
Про це написала в. о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун у Facebook, пише «Слово і Діло».
«Хліб, масло, ковбаса. Звичний для багатьох сніданок, перекус, обід, полуденок або вечеря. Втім, такий бутерброд - їжа нездорова, марна і досить дорога. Білий хліб містить багато солі. У 100 грамах хліба - приблизно п'ята частина денної норми солі. Хоча в залежності від приготування хліба, ця цифра може відрізнятися і бути значно вищою. Це викликає ризик захворіти серцево-судинними хворобами, переважно пов'язаними з високим артеріальним тиском або серцевою недостатністю», - написала Супрун.
Також у хліба високий глікемічний індекс, тобто батон стрімко піднімає рівень цукру в крові.
«Ковбаса, як би прикро для багатьох це не звучало - нездорова всім. Це процессоване м'ясо - глибоко перероблений продукт, що містить домішки, зокрема, нітрит і бензпірен. Нітрити додають в ковбасні вироби, щоб вони мали рожевий колір. Бензпирен потрапляє в ковбасу при копченні, і надає їй характерний запах і канцерогенні властивості. Регулярне надмірне споживання процессованого м'яса збільшує ймовірність раку прямої кишки і підшлункової», - написала Супрун.
Супрун порадила повністю відмовитися або мінімізувати вживання процессованих м'ясних продуктів (ковбаси або сосисок) - не частіше 3-х разів на тиждень і не більше 50 грам на день, якщо відмовитися важко.
У маслі багато насичених жирів, від надмірного вживання яких нас справедливо застерігають медики. Наприклад, у 100 грамах олії насичених жирів в середньому половина - 50 грам (для масла жирністю 81%), а це - подвійна денна норма для організму.
Супрун порадила намагатися частіше вибирати більш здорові варіанти:
Їжте висівковий хліб. У ньому більше вітамінів, є клітковина, і менший глікемічний індекс. Можете обрати житній хліб - в ньому багато магнію, заліза, кальцію і вітамінів групи В.
Ковбасу можна замінити печеним м'ясом, печінковим паштетом, форшмаком або хумусом. Це якісні та безпечні джерела білка, заліза і цинку.
Додавайте овочі, яблука, зелень і коренеплоди і гриби до паштетів. Так вони будуть містити більше клітковини і вітамінів, і менше жиру.
Іншими «намазками» можуть бути сир і зелень, фета і солодкий перець, паштети з баклажанів, грибів або гарбуза і сала.
Здорова альтернатива ковбасі - це скибочка сала, чорний хліб і гірчиця. Всі ці варіанти значно корисніші та дешевші за ковбасу й підійдуть для всієї сім'ї.
Раніше Супрун розповіла, як відрізнити фальсифіковані препарати.
Також нагадаємо, Супрун пояснила, з якими фруктами можна приймати ліки.
Підпишіться на наш Telegram-канал, щоб відстежувати найцікавіші та ексклюзивні новини «Слово і діло».