Нацбанк назвав причини подорожчання цін на овочі

Ціни на овочі різко зросли в квітні через дефіцит імпортних продуктів і поганого врожаю в Україні.

Про це йдеться в коментарі Національного банку по інфляції, пише «Слово і Діло».

Відзначається, що в квітні зростання цін на сирі продукти харчування прискорилося до 5,1%. Зокрема, після зниження в березні знову підвищилися темпи зростання вартості овочів борщового набору, в першу чергу, за рахунок цін на цибулю і білокачанну капусту.

«Це обумовлено виникненням ажіотажного попиту через недостатню пропозицію цих продуктів в Україні та країнах-імпортерах в результаті як слабкого врожаю минулого року, так і порівняно несприятливих погодних умов в квітні поточного року», - йдеться в поясненні.

Експерти центробанку переконані в тому, що сплеск цін був тимчасовим і в найближчі місяці дія чинників вичерпається. У цілому в НБУ відзначають, що фактичний показник інфляції в квітні дещо перевищив траєкторію прогнозу центробанку.

Фінрегулятор вважає, що зростання інфляції було зумовлено дією тимчасових факторів, зокрема перебоями поставок нафтопродуктів із Білорусі та анонсованими РФ обмеженнями на експорт енергетичних товарів в Україну, а також дефіцитом деяких продуктів.

За оцінками НБУ, дія цих чинників буде вичерпана найближчими місяцями. Отже, інфляція буде продовжувати знижуватися згідно із прогнозом і прямувати до мети 5% +/-1 п.п., якої вона досягне в 2020 році.

Раніше НБУ дозволив виводити більше валюти за кордон.

Також нагадаємо, НБУ дав прогноз зростання цін на алкоголь і сигарети.

Підпишіться на наш Telegram-канал, щоб відстежувати найцікавіші та ексклюзивні новини «Слово і діло».

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО