Про що домовилися з РФ щодо газу: трансляція брифінгу

20 грудня представники Європейської комісії, України і Росії досягли остаточної домовленості з принципових позицій щодо транзиту російського газу через територію України для європейських споживачів і врегулювання взаємних претензій.

У зв'язку з газовими домовленостями міністр енергетики та захисту навколишнього середовища України Олексій Оржель, виконавчий директор НАК «Нафтогаз України» Юрій Вітренко проводять брифінг.

Як відомо, за підсумками переговорів, які пройшли в Мінську, РФ погодилася виплатити Україні 3 мільярди доларів боргу за рішенням Стокгольмського арбітражу.

За словами віцепрем'єра РФ Дмитра Козака, новий контракт на транзит російського газу газотранспортною системою України укладуть терміном на 5 років.

Нагадаємо, 10-річний контракт між Україною і Росією про постачання і транзит газу закінчується 31 грудня 2019 року. З осені 2015-го Україна не імпортує природний газ за контрактом з «Газпромом», закуповуючи газ на своєму західному кордоні.

У 2018-2019 роках пройшло п'ять раундів тристоронніх (третьою стороною виступає Єврокомісія) газових переговорів на високому рівні.

Детальніше про історію судових суперечок з «Газпромом» – на інфографіці.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО