Міфи зруйновані: що показали рейтинги партій

Володимир Фесенкополітолог

Рейтинги політичних фракцій неоднозначні. Серйозного перекосу вбік опозиційних фракцій не відбулося. Навпаки, до парламентської опозиції ставлення стало більш критичним. Зростання підтримки, яке ми бачимо, – у межах похибки. Таку точку зору в коментарі «Слово і Діло» озвучив політолог, директор Центру політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко.

Володимир Фесенко звернув увагу, що рейтинги деяких опозиційних сил, за даними останнього соцопитування, зросли передусім у тих, хто критикує соціально-економічну ситуацію. Зокрема, це ОПЗЖ і «Батьківщина». Однак це не така вже суттєва підтримка в межах статистичної похибки.

Політолог також акцентував увагу на ставленні громадян до парламентських фракцій. Зниження підтримки помітно в «Слуги народу» і «Голосу».

«Це показовий феномен. Відходить міф про те, що повинні прийти нові люди, які не були пов'язані з політикою і вони будуть краще. Розчарування суспільства стосується, напевно, не стільки Зеленського, скільки цього міфу. Відбувається деміфологізація теми нового покоління», – прокоментував Фесенко.

При цьому ставлення до так званих старих політиків не змінилося, зазначив він. Наприклад, три фракції отримали трохи більше підтримки – ОПЗЖ, «ЄС» і «Батьківщина». Однак водночас набагато більше зростає негативне ставлення до них.

«Зростає негативне ставлення не тільки до влади, але й до опозиції. Це дуже небезпечний феномен», – констатував Володимир Фесенко.

Директор Центру політичних досліджень «Пента» підкреслив, що в непарламентських фракцій рейтинги зростають трохи швидше, ніж у парламентських опозиційних партій, що також показово.

«Відсотки, які втратила СН, розподілилися практично рівномірно між різними політичними силами. Відчутних змін у політичному ландшафті не відбулося», – підсумував директор Центру політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко.

«Слово і Діло» пропонує подивитися, як змінилися рейтинги партій за 2019-й і початок 2020 року.

Обіцянки політичних партій на піраміді Маслоу – за посиланням.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО