Кабмін затвердив нові норми харчування у навчальних закладах і дитячих закладах оздоровлення та відпочинку. Зокрема, тепер обмежена кількість солі і цукру, жирів, заборонено використання ковбасних виробів, сосисок.
Про це повідомив заступник міністра охорони здоров'я, головний санітарний лікар Віктор Ляшко у Facebook 7 квітня.
«З кейтерингом, дієтичним харчуванням і відповідно до норм ВООЗ. Оновлено норми харчування дітей в організованих колективах», - написав він.
Санлікар розповів, що змінилося у харчуванні школярів. Так, зокрема:
- буде обмежено кількість солі і цукру, жирів, заборонено використання ковбасних виробів, сосисок, рибних консервів, що сприятиме профілактиці розвитку надмірної ваги і ожиріння, розвитку захворювань серцево-судинної системи.
- з'явиться можливість вибирати ефективну модель організації харчування з урахуванням особливостей відповідного закладу - кейтеринг, шляхом здачі харчоблоку установи в оренду для організації харчування дітей і власними силами установи.
- вперше передбачена вимога щодо організації харчування дітей з особливими дієтичними потребами на підставі медичної довідки.
«Відразу зазначу, що норми оновлено з урахуванням рекомендацій Всесвітньої організації охорони здоров’я щодо принципів здорового харчування та з урахуванням фізіологічних потреб дітей в основних харчових речовинах та енергії», - додав Ляшко.
Постанова уряду набуде чинності з 1 вересня 2021 року.
Нагадаємо, у серпні минулого року Кабмін схвалив реформу харчування у школах.
Найкращі інфографіки від аналітиків «Слово і діло» щодня без зайвого тексту – у телеграм-каналі Pics&Maps