ВАКС продовжив розслідування справи про продаж пам'яток Одеси

Вищий антикорупційний суд продовжив до 3 травня строк розслідування справи за підозрою директора Департаменту капітального будівництва та дорожнього господарства Одеської обласної державної адміністрації Віктора Лунгула у зловживанні владою, що спричинило збитки у понад 80 млн грн.

Таке рішення 28 грудня ухвалив слідчий суддя ВАКС, повідомляє «Слово і діло».

Як стверджував детектив, 3 січня завершувався строк розслідування справи і тому він просив продовжити розслідування справи до 3 червня. За його словами, завершити розслідування до закінчення цього строку неможливо внаслідок виняткової складності провадження та необхідності проведення низки слідчих та процесуальних дій, спрямованих на збір доказів з метою повного, всебічного і неупередженого з'ясування всіх обставин вчиненого правопорушення. Зокрема, необхідно призначити додаткову судову будівельно-технічну експертизу; криміналістичну експертизу проєктно-кошторисної документації; допитати свідків та інші дії.

«Клопотання детектива Національного бюро про продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України, – задовольнити частково. Продовжити строк досудового розслідування у кримінальному провадженні до шести місяців, тобто до 03.05.2022», – йдеться в рішенні.

Нагадаємо, НАБУ і САП розпочали розслідувати справу про продаж пам'яток Одеси. За його результатами органи правопорядку повідомили про підозру посадовцю Одеської ОДА Лунгулу.

За версією слідства, він реалізував схему, внаслідок якої громада Одеси втратила дві пам'ятки архітектури – «Дачу «Маразлі» та «Маєток Фабрицького» – і низку будівель та земельної ділянки, на якій вони розташовані.

Як стверджували у НАБУ і САП, об'єкти передали приватній компанії в оренду строком на 10 років, а в подальшому посадовець забезпечив включення цих об'єктів до переліку тих, що підлягають приватизації. У 2018 році, будівлі продали за 29,7 млн грн компанії-орендарю, що майже вдвічі дешевше за ринкову вартість, встановлену експертизою.

У відомстві зазначили, що покупець також отримав право користування земельною ділянкою понад 1,2 га, яку, на момент продажу, юридично не оформили. Як встановила експертиза, вартість права користування такою ділянкою на момент продажу становила понад 56 млн грн.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

Найкращі інфографіки від аналітиків «Слово і діло» щодня без зайвого тексту – у телеграм-каналі Pics&Maps

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО