За 100 днів повномасштабної війни з росією вартість борщу в Україні зросла на 16,09% – до 95 гривень за порцію на чотири особи. Станом на 24 лютого така сама порція коштувала 81,84 гривень.
Про це свідчить індекс борщу, складений експертами BRDO.
При підрахунку індексу використовувалися дані Міністерства фінансів за середньомісячними цінами на продукти.
З початку війни різною мірою подорожчали всі інгредієнти борщу, крім картоплі – вона подешевшала на 20,11%.
Найбільше зросла ціна капусти – на 22,56%. Далі за шкалою подорожчання – свинина (22,31%), морква (18,08%) та буряк (16,86%). Ціна сметани зросла на 7,7%.
Як зазначає головна економістка BRDO Юлія Корнєєва, в Україні не варто чекати на сезонне зниження цін на овочі. Дефіцит на внутрішньому ринку створює зупинка імпорту овочів з-за кордону, пов'язана з блокадою українських портів, а також зупинка постачання овочевої продукції зі східних областей.
Нагадаємо, на інфографіці «Слово і діло» можна переглянути, як змінювалася вартість борщу у 2015-2020 роках.
У Міністерстві аграрної політики попередили українців про проблеми з постачанням ранніх овочів через тимчасову окупацію частини південних регіонів.