В Укренерго розповіли, чи зміниться підхід до аварійних відключень світла у разі атак

Цього року система аварійних обмежень електроенергії, якщо їх доведеться застосовувати у разі російських атак, буде краще відбалансована. Крім того, зросла стійкість критичної інфраструктури – набагато більше об'єктів обладнано автономними джерелами живлення.

Про це в інтерв'ю РБК-Україна розповів голова правління Укренерго Володимир Кудрицький.

Він зазначив, що графіки аварійних відключень світла зараз оновлюються (але їх складають на місцях, а не компанія).

«Але вся система якихось аварійних обмежень електропостачання буде краща відбалансована, враховуючи досвід минулого року. Це номер раз. Номер два – я особисто об'їхав 17 регіонів, включаючи Київський. Я можу стверджувати, що в порівнянні з осінню минулого року зараз набагато більше об'єктів критичної інфраструктури – лікарень, котелень, шкіл, дитсадків, насосних станцій – обладнані автономними джерелами живлення, ніж торік. Тому у нас в принципі стійкість цієї критичної інфраструктури на місцях зараз набагато вища», – сказав Кудрицький.

Він зазначив, що наявність генераторів у об'єктів критичної інфраструктури не лише посилює її стійкість, а й дає необхідну «гнучкість», якщо раптом потрібно буде застосовувати графіки.

«Наразі хочу підкреслити, що ми ніяких графіків відключень не плануємо. І навіть факт їх оновлення Міністерством енергетики не означає, що вони будуть застосовані, ми просто маємо бути готові», – наголосив Кудрицький.

Він також розповів, що минулого року росія концентрувала свої зусилля на обстрілах енергетичної інфраструктури навколо великих міст – ймовірно, щоб збільшити обсяг збитків, завданих саме цивільному населенню.

«Але, власне, і наша увага при відновленні енергооб'єктів також була значним чином сфокусована навколо цих великих міських агломерацій для того, щоб забезпечити їх надійне живлення. Тому все буде залежати, як я вже казав, від тактики, яку може застосувати ворог. Чи вони будуть обстрілювати, чи атакувати, наскільки масованими будуть ці атаки? Зараз дуже складно сказати», – додав голова правління.

Нагадаємо, 22 вересня прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що росія розпочала черговий етап енергетичного терору проти України і вже два тижні атакує регіональні підстанції.

Раніше в Укренерго розповіли, чи готові енергетики до найгіршого сценарію цієї зими.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО