У Раді запропонували ввести «податок на бездітність»: голова комітету оцінив перспективи ухвалення законопроєкту

Народний депутат від «Слуги народу» Сергій Гривко зареєстрував у парламенті законопроєкт «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо створення передумов для покращення демографічної ситуації в Україні».

Ініціатива №11264 серед іншого передбачає запровадження «податку на бездітність».

Так, Гривко пропонує, щоб податок сплачували усі фізичні особи – резиденти України віком від 21 до 58 років:

  • ставка 1,5% для тих, хто не має дітей
  • ставка 1% для тих, у кого одна дитина
  • ставка 0,5% для тих, хто має двох дітей

Податок не потрібно буде платити людям із трьома та більше дітьми; тим, хто має безпліддя чи проблеми з репродуктивним здоров'ям.

Крім того, у законопроєкті нардеп пропонує підвищити державну допомогу при народженні дитини у півтора рази та запровадити інші види допомоги – допомогу на утримання дитини до досягнення нею шестирічного віку та допомогу дитині на майбутнє.

Голова парламентського комітету з фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев прокоментував законопроєкт Гривка – він запевнив, що шансів на його ухвалення немає.

«Податок на бездітних існував в різні часи в Римі, фашистській Італії, комуністичній Польщі і, безперечно, в СРСР з 1941 року до самого кінця імперії. В народі звався податком на яйця, враховуючи нерівний податковий статус жінок і чоловіків. Напевно, надихнувшись саме цими історичними прикладами колега Гривко зареєстрував свій резонансний законопроект, яким прагне покращити нашу демографію у такий суперечливий спосіб як оподаткування бездітних, або, можливо, стати ще більш відомим всій країні своїми ініціативами», – написав він.

Зазначимо, що Гривко раніше став автором законопроєкту про врегулювання ринку езотеричних послуг. Також він пропонував скорочувати терміни ув'язненим за генерування електроенергії через велогенераційні установки.

Нагадаємо, за два роки повномасштабної війни чисельність населення України скоротилася до 35 мільйонів людей.

Україна також залишається однією з країн із найнижчою народжуваністю у світі.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО