Апеляційний суд постановив поновити Фаріон на посаді у Львівській політехніці

Львівський апеляційний суд 29 травня скасував рішення суду першої інстанції та поновив мовознавицю Ірину Фаріон на посаді професорки кафедри української мови Львівської політехніки.

Відповідну постанову ухвалила колегія суддів у складі головуючої Світлани Копняк, суддів Світлани Бойко та Андрія Ніткевича, пише zaxid.net.

Фаріон просила скасувати рішення суду першої інстанції, який відмовився поновити її на посаді професора кафедри української мови та виплатити їй середній заробіток за півроку.

У результаті апеляційний суд частково задовольнив апеляційну скаргу Фаріон. Рішення Галицького районного суду Львова від 7 лютого 2024 року скасував та ухвалив нове.

«Визнати незаконним та скасувати наказ ректора НУ “Львівська політехніка” від 15 листопада 2023 року про звільнення Фаріон Ірини Дмитрівни з посади професорки кафедри української мови з 16 листопада 2023 року та наказ ректора від 28 листопада 2023 року про внесення змін до наказу від 15 листопада. Поновити Ірину Фаріон на посаді професорки кафедри української мови з 24 листопада 2023 року», – йдеться у постанові.

Відповідно до постанови суду, Львівська політехніка має виплатити Фаріон середній заробіток за час вимушеного прогулу у розмірі майже 124 тис. грн, а також судовий збір.

Постанова апеляційного суду вступає в дію з моменту проголошення, але ще може бути оскаржена в касації.

Нагадаємо, 15 листопада 2023 року правоохоронці відкрили кримінальне провадження щодо Ірини Фаріон. Її звинувачують в образі гідності військових, погрозах їм, порушенні рівноправності громадян, порушенні таємниці листування та кількох інших правопорушеннях.

Того ж дня Національний університет «Львівська політехніка» звільнив Фаріон з посади професорки кафедри української мови на тлі її звинувачень у бік військових в тому, що вони спілкуються російською мовою.

9 грудня Фаріон подала позов через звільнення з «Львівської політехніки». Але суд відмовився поновити її на посаді.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО