Переговори України про членство в ЄС: всі вимоги Угорщини щодо нацменшин враховано

У рамковий документ, що регулює переговори між Європейським Союзом та Україною про членство, були включені усі угорські вимоги щодо прав національних меншин.

Про це повідомив міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто у Facebook.

«Після завзятих дебатів у Брюсселі було досягнуто домовленості: всі угорські умови були включені до рамкового документа для переговорів з Україною», – написав Сійярто.

За його словами, тепер є документ з Брюсселя, в якому йдеться про те, що Україна має повернути угорцям Закарпаття права, нібито відібрані у них за останні роки.

Він наголосив, що низка країн не хотіла включати цей пункт в документ, проте Будапешт наполягав «на відновленні прав меншин, присвячених збереженню національної ідентичності, використанню рідної мови та вивченню рідної мови», які, на думку угорської сторони, порушуються в Україні.

Нагадаємо, у листопаді минулого року Угорщина передала Україні новий «сет побажань» з питань, пов'язаних із нацменшинами. У грудні Рада ухвалила закон про нацменшини, необхідний для євроінтеграції. При цьому в МЗС України заявляли, що ідея про переслідування угорських нацменшин в Україні є великим фейком.

У січні цього року глава МЗС Дмитро Кулеба розповів про нові домовленості з Угорщиною щодо нацменшин.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО