Українці отримають по 900 гривень на книжки: деталі

Президент України Володимир Зеленський підписав закон, який передбачає надання держдопомоги на купівлю книг.

Як повідомляється на сайті Верховної ради, законопроєкт №11251 «Про уточнення діяльності Українського інституту книги щодо підтримки розповсюджувачів видавничої продукції та надання державної допомоги на придбання книг» було повернено за підписом глави держави 17 червня.

У законі сказано, що допомога надається упродовж року з дня досягнення громадянином України 18-річного віку; при народженні дитини – одному з батьків або інших законних представників дитини протягом року від дня народження дитини.

За словами заступника голови Комітету ВР Євгенії Кравчук, вже цього року українці, яким з 1 січня 2024 року виповнилося 18 років, отримають сертифікат у «Дії» на суму 908 грн на електронні/паперові/аудіальні/для осіб із порушенням зору книги.

З її слів, виділені гроші з рахунків молоді перейдуть на підтримку українських видавців. А видавництва, за попередніми підрахунками, зможуть за ці гроші видати додатково 1,5-2 млн. екземплярів.

Зазначимо, «тисячу за вакцинацію», яку давали українцям у 2021 році, також можна було витратити на купівлю книг.

Нагадаємо,23 травня цього року росіяни вдарили по Харкову та влучили у друкарню «Фактор Друк» в Основ'янському районі, де видавали свою продукцію не одне видавництво. В результаті удару рф в друкарні згоріло 50 000 книг.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО