ВАКС застосував запобіжний захід до експосадовця Мукачівської міськради

Вищий антикорупційний суд узяв під варту колишнього начальника відділу комунальної власності та земельних відносин управління міського господарства Мукачівської міської ради Закарпатської області Артура Саміляка. НАБУ і САП підозрюють його у причетності до справи мера Мукачева Андрія Балоги.

Таке рішення 27 червня ухвалив слідчий суддя ВАКС Ігор Строгий, повідомляє «Слово і діло».

Детектив НАБУ і прокурор САП просили заарештувати Саміляка з альтернативою 10,1 млн грн застави. Сторона захисту заперечувала проти задоволення цього клопотання і вважала підозрою необґрунтованою.

«Клопотання задовольнити частково. Застосувати до підозрюваного Артура Саміляка запобіжний захід у вигляді тримання під вартою на строк 60 діб», – ідеться в рішенні.

Одночасно йому визначили альтернативою 5 млн грн застави. У разі внесення застави на нього покладуть наступні обов'язки: прибувати за кожною вимогою; не відлучатися за міста Мукачево; повідомляти про зміну свого місця проживання та/або роботи; утримуватися від спілкування з іншими підозрюваними та свідками; здати закордонні паспорти та носити електронний браслет.

Нагадаємо, НАБУ і САП затримали мера Мукачева Андрія Балогу та колишнього народного депутата Михайла Ланьо. За даними слідства, мер Мукачево забезпечив ухвалення на сесії міськради рішення про продаж за заниженою у майже 9 разів ціною ділянки приватному товариству, фактичним контролером якого є голова райради, колишній нардеп Михайло Ланьо.

Підставою для цього стала експертна грошова оцінка із заниженою вартістю ділянки, за яку власникам компанії-оцінювачки надали хабар. В результаті таких оборудок землю з ринковою вартістю 84,6 млн грн продали усього за 9,6 млн грн.

Попри таку мізерну ціну, міський голова особистим рішенням ще й надав товариству розстрочку платежу на 6 місяців. Збитки територіальній громаді становлять 74,9 млн грн. Пізніше їм повідомили про підозру.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО