Верховний суд розгляне скаргу на вирок ексголові банку Курченка

Верховний суд розгляне скаргу на вирок, яким до 11 років позбавлення волі заочно засудили колишнього голову правління Реал банку Володимира Агафонова за заволодіння коштами. Цей банк належав олігарху-втікачу Сергію Курченку.

Таке рішення 8 липня ухвалив Касаційний кримінальний суд, повідомляє «Слово і діло».

Як відомо, антикорупційний суд визнав Агафонова винуватим в участі у злочинній організації Курченка, заволодіння майном та його легалізації. Суд призначив йому 11 років позбавлення волі з конфіскацією майна та задовольнив цивільний позов Національного банку України про стягнення 503,84 млн грн в якості відшкодування шкоди. Також ВАКС задовольнив позов Фонду гарантування вкладів фізичних осіб та ухвалено стягнути з обвинуваченого кошти у сумі 5,57 млрд грн. Апеляційна палата залишила цей вирок без змін. Тому захист подав касаційну скаргу.

«Ухвалою Верховного Суду у складі колегії суддів Касаційного кримінального суду від 8 липня 2024 року відкрито касаційне провадження за касаційною скаргою захисника. Витребувати з Вищого антикорупційного суду матеріали кримінального провадження стосовно (Агафонова – ред.) для розгляду у касаційному порядку», – йдеться в рішенні.

Нагадаємо, за версією обвинувачення, голова правління ПАТ «Реал Банк» Агафонов, у складі злочинної організації колишнього президента-втікача Віктора Януковича, причетний до заволодіння 4,7 млрд грн Реал банку, 800 млн грн Національного банку України, отриманих як стабілізаційний кредит. Також Агафонова обвинувачують обвинувачують у заволодінні 865 млн грн коштів Брокбізнесбанку, які були розміщені на рахунку Реал Банку та пізніше виведені на рахунки підконтрольних осіб, та їх подальшої легалізації.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО