ВАКС засудив до колонії екссуддю Госпсуду Сумської області

Вищий антикорупційний суд визнав винуватою колишню суддю Господарського суду Сумської області Надію Спиридонову в одержанні 4000 доларів неправомірної вигоди і призначив їй 6 років позбавлення волі з конфіскацією половини майна.

Такий вирок 26 липня оголосив ВАКС, повідомляє «Слово і діло».

«Спиридонову Надію Олександрівну визнати винуватою у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого частиною 3 статті 368 Кримінального кодексу України та призначити покарання у вигляді позбавлення волі строком на 6 років із конфіскацією 1/2 частини належної їй на праві власності майна», – оголосила суддя.

Також їй заборонили обіймати протягом 3 років певні посади після відбування основного покарання. На екссуддю поклали низку обов'язків: прибувати за кожною вимогою; не відлучатися за межі України та на тимчасові окуповані території без дозволу; повідомляти про зміну місця проживання та роботи; здати на зберігання закордонні паспорти та носити електронний браслет.

Нагадаємо, 7 червня 2019 року суддю викрили на одержанні неправомірної вигоди.

Вже 24 липня 2019 року НАБУ оприлюднило повістку на виклик Спиридонової на 26, 29, 30 і 31 липня. Проте, за словами співрозмовників, суддя хворіла і тому не з'являлася для вручення підозри. Станом на кінець липня 2019 року Спиридонова була без підозри.

У серпні 2020 року Вища рада правосуддя звільнила Спиридонову з посади судді. Її звільнили через вчинення істотного дисциплінарного проступку, грубе чи систематичне нехтування обов'язками, що є несумісним зі статусом судді. Вказане пов'язане з розслідуванням НАБУ і САП.

Суддя намагалася оскаржити своє звільнення у Великій палаті Верховного суду, проте їй відмовили.

У червні 2022 року ВАКС призначив безоплатного захисника обвинуваченій екссудді Госпсуду Сумщини Спиридоновій.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО