Роковини теракту в Оленівці: керівництву колонії повідомили про підозру

Правоохоронці повідомили про підозру колишнім керівникам колонії в окупованій Оленівці, які причетні до загибелі українських військовополонених уночі 29 липня 2022 року.

Про це повідомляють СБУ та Офіс генпрокурора.

Два роки тому внаслідок вибуху на території колишньої Волноваської виправної колонії № 120 в окупованій Оленівці загинули щонайменше 50 українських військовополонених, близько 150 отримали поранення.

Правоохоронці в ході розслідування отримали свідчення 20 потерпілих та понад 30 свідків. Було проведено 48 судово-медичних експертиз, у тому числі молекулярно-генетичних, а також комплексну експертизу зброї та слідів та обставин її використання. Наразі вдалося встановити та ідентифікувати 49 загиблих військовослужбовців.

«На цей час здобуто достатньо доказів для повідомлення про підозру начальнику так званої «Волноваської виправної колонії» та його першому заступнику у порушенні законів та звичаїв війни (ч. 2 ст. 28 ч. 1 ст. 438 КК України). Досудовим розслідуванням, яке здійснюється СБУ, встановлено, що після вибуху підозрювані, не дивлячись на наявність тяжких поранень та велику кількість постраждалих, попри заклики про допомогу, навмисно зволікали з наданням невідкладної медичної допомоги та евакуацією військовослужбовців у медзаклад. Також вони не забезпечили належних та достатніх медичних препаратів і засобів для надання допомоги», – повідомили у прокуратурі.

За даними СБУ, наразі підозрювані переховуються на окупованій території Донбасу.

Нагадаємо, росіяни заявляли, що Україна нібито завдала по колонії удару з РСЗВ HIMARS, але міжнародні експерти спростували цю версію.

У січні 2023 року місію ООН зі встановлення фактів теракту було розпущено.

Раніше СБУ повідомила про підозру колишньому керівнику окупаційної «Волноваської виправної колонії» у причетності до масових знущань над українськими військовополоненими.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО