Схема виїзду чоловіків за кордон: підозрюваного адвоката заарештували

Вищий антикорупційний суд узяв під варту адвоката Станіслава Клименка, якого НАБУ і САП підозрюють у причетності до створення схеми із ухвалення судових рішень про винесення рішення про дозвіл на виїзд за кордон військовозобов'язаних чоловіків.

Таке рішення 1 серпня ухвалив ВАКС, повідомляє «Слово і діло».

Як відомо, НАБУ і САП повідомили про підозру адвокату та іншим особам у причетності до корупційної схеми. НАБУ і САП просили заарештувати Клименка з альтернативою 15,14 млн грн застави.

«Клопотання детектива НАБУ про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою – задовольнити частково. Застосувати стосовно підозрюваного (Клименка – ред.) запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком на 60 днів, тобто до 27 вересня 2024 року включно. Визначити (Клименку – ред.) заставу у розмірі 3 000 прожиткових мінімумів для працездатних осіб, що в грошовому виразі становить 9 084 000 грн», – ідеться в рішенні.

У разі внесення застави Клименко вийде з-під варти і на нього покладуть наступні обов'язки: не відлучатися з Одеської області без дозволу; повідомляти про зміну свого місця проживання та/або місця роботи; утримуватися від спілкування з суддями Білгород-Дністровського міськрайонного суду Одеської області, керівником та заступником керівника апарату цього суду, помічниками суддів цього суду і секретарями, консультантом суду та помічниками адвоката Клименка; здати на зберігання закордонні паспорти та носити електронний браслет.

Нагадаємо, НАБУ і САП повідомили про підозру судді Білгород-Дністровського міськрайонного суду Одеської області Олександру Боярському. За даними слідства, схема передбачала видачу судових рішень щодо встановлення місця проживання неповнолітньої дитини із батьком, аби він використовував таке рішення як підставу для виїзду з нею за кордон. «Клієнтів» шукали у групах в соціальних мережах, а вартість кожного судового рішення становила від 1500 до 3500 доларів США.

Детективи встановили, що протягом 2022-2023 років у вказаному районному суді ухвалили понад 1000 подібних рішень. При цьому мали місце випадки виїзду чоловіків за кордон без супроводу дитини, визначення місця проживання дитини на тимчасово окупованій території, підробки процесуальних документів від позивачів та втручання у систему автоматизованого розподілу судових справ. Наразі задокументовано передачу одному із суддів неправомірної вигоди у розмірі 1500 доларів США за обіцянку ухвалити «потрібне» рішення.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО